tisdag 19 maj 2015

Top Ten Tuesday: 10 female-led books without rape

Jag har inte sett senaste Game of Thrones, men jag har läst vad som händer och alltså ... nej. Snälla. Sluta ha med våldtäkt för att det är fucking edgy. Det känns extra segt efter att ha sett Mad Max (BÄST EVER), Spy (också AMAZING, skrattade så jag grät) samt Taylor Swift senaste video för Bad Blood. Känner att jag har feministiska filmer och bra kvinnlig representation att luta mig tillbaka på, och ska nog undvika Game of Thrones ett tag till.

Källa: http://www.brokeandbookish.com/p/top-ten-tuesday-other-features.html

Det är iaf Top Ten Tuesday idag, och det råkar vara en freebie, dvs man får välja vad man vill, så här får ni tio asnice böcker med kvinnliga huvudpersoner som inte använder sig av våldtäkt för att chocka folk och skapa kvinnliga karaktärer:
  1. Sabriel, Lirael och Abhorsen av Garth Nix
    Det finns en fjärde bok här, men jag har inte läst den här. Här möter vi iaf två kick-ass hjältinnor, Sabriel och Lirael, som är nekromantiker och går in i dödsriket med hjälp av bjällror för att slåss mot ondingar. Utspelar sig i en värld som är dels vårt typ 30-tal, men med en parallell fantasyvärld bortom muren full av magi.

  2. Engelsfors-trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren
    Det händer mycket skit i de här böckerna om ett gäng häxor i en stad i Bergslagen, men jag kan inte minnas att våldtäkt är en av dem sakerna. Behöver jag ens tipsa om de här böckerna? Hur kan du inte ha läst dem än???

  3. The Lunar Chronicles av Marissa Meyer
    Klassiska sagor som Askungen, Rapunzel och Rödluvan får ett nytt liv i en steampunkvärld full av magiska varelser som bor på månen och androider på jorden. Började inte superstarkt med Cinder, men blev bättre och bättre och jag ser VERKLIGEN fram emot Winter senare i år.

  4. Fangirl av Rainbow Rowell
    Kath älskar Simon Snow-böckerna och vi får följa med henne när hon börjar på college, flyttar hemifrån och försöker klara sig utan sin tvillingsyster. Alla som läst Harry Potter bör kunna relatera till den här boken, speciellt biten på slutet när den sista Simon Snow-boken släpps. Den fick mig nästan att börja grina på tunnelbanan.

  5. Fly by night av Frances Hardinge
    En av mina favoritböcker. Den och uppföljaren är visserligen för barn, men det är det som är så nice. De är inte skrivna på ett fördummande sätt, utan har komplicerade plotlines och färgstarka karaktärer, men de är aldrig för grova. Mosca Mye och hennes mordiska gås Saracene är en kick-ass karaktär som jag avgudar lite för mycket med tanke på min ålder.

  6. Kaninhjärta och Fågelbarn av Christin Ljungkvist
    Kortfattat är Kaninhjärta om två synska tvillingar och Fågelbarn fokuserar på en av karaktärerna från Kaninhjärta. Tredje boken, Rävsång, är också nice men har en snubbe i huvudrollen så den får inte vara med. De är läskiga och asbra.

  7. Drakväktaren av Carol Wilkinson
    Ännu en fantasyserie riktad till barn. Den här handlar om Ping, en kinesisk slav som en dag flyr tillsammans med en drake och blir drakväktare. Hon har en tam råtta som sin bästa vän och jag tror att hon och Mosca Mye skulle regera världen tillsammans om de träffades.

  8. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
    Handlar om AIDS, familjerelationer och homosexualitet på 80-talet typ. Huvudpersonerns morbror dör av AIDS och hon formar ett awkward förhållande med hans pojkvän som resten av familjen inte ens låtsas som.

  9. Legend-serien av Marie Lu
    Har nyligen recenserat serien på bloggen, så ni kan klicka er tillbaka och läsa mina reviews. En klassisk YA dystopian-serie, men en som jag tycker var bättre än genomsnittet och som definitivt är läsvärd av alla som gillar genren.

  10. Typ vad som helst av Meg Cabot
    Det är aldrig våldtäkt med, det är alltid kvinnliga karaktärer, och Meg Cabot har fanimig skrivit böcker i varenda genre man någonsin kan önska läsa. Perfekt, med andra ord.
And we're done! Nu blir det skitawkward om jag har lagt till någon bok som faktiskt har med våldtäkt här och jag bara glömt det, men OM det är med är det iaf ingenting som är graphic och används bara för att chocka oss. Jag tror fan att tw: rape ska bli en ny kategori på goodreads för mig, för jag är så jävla trött på det här nu.

True story.

5 kommentarer:

Chriss sa...

Blir så jävla sur, jag som precis börjat kolla ikapp GoT och just nu känner jag inte för att kolla mer alls :(

Men skitbra lista, jag instämmer med alla som jag läst, och även de som jag inte läst!

Ell sa...

Nääe. :( Jag tänker vänta några veckor och sen kanske jag pallar ... nu är jag iaf spoilad på typ allt.

Det är bra! :D

Unknown sa...

Great list! I also love books with strong female leads. Have you tried Throne of Glass? Main character is a total kick-ass chick. I made my list on "Top Ten Books I've Read So Far in 2015." Here's my TTT. Happy reading!

hanna sa...

A-fucking-men på Meg Cabot. Älskar allt med henne, vill vara hennes bästis.

Ell sa...

Hanna: JAAA jag med.