torsdag 7 maj 2015

Språk

Nu förutsätter jag att alla vet vad Duolingo är, men in case you don't är det en hemsida (finns eventuellt som app också? Vet inte pga app-n00b) där man kan lära sig olika språk. Jag blev tipsad av Fuzzy för typ ett år sedan och bestämde mig för att fräscha upp mina tyskakunskaper. Jag läste ändå typ fyra-fem år av det under högstadiet, men den enda fras som fastnade under den tiden var "Sprechen Sie nicht English, kommitte ich Selbstmord", som min tyskalärare under gymnasiet var snäll nog att lära mig.

Anyway, för några veckor sedan jag klarade jag av Duolingos tyskakurs (det tog ett år eftersom jag gärna tog mig tid vid varje del och gick tillbaka för att repetera vad jag lärt mig innan). Ärligt talat känner jag mig faktiskt riktigt duktig på tyska: jag talar det ju inte flytande, men jag har fått en helt annan förståelse för språket och grammatiken som jag aldrig lyckades lära mig i skolan. Jag skriver till och med upp grundläggande kunskaper i tyska när jag söker jobb.


Fortsättningsvis tänker jag gå vidare med att läsa böcker på tyska (tänkte ta mig an Inkheart-serien så fort jag orkar åka till biblioteket). Kanske börja läsa och översätta wiki-artiklar eller nåt för att fördjupa kunskaperna. Det dryga är ju att jag konsumerar noll tysk media, så jag vet inte hur jag ska göra för att få höra språket i fortsättningen. Ljudböcker kanske?

Kul är det iaf! Nästa steg blir såklart att lära mig ett fjärde språk. Jag har ju sagt i några veckor/månader nu att jag ska lära mig japanska pga Sasuke, men ... Duolingo erbjuder inte japanska. Det är fan skandal, för de erbjuder fucking KLINGON, men japanska är visst för komplicerat. Så då skulle jag behöva lära mig via typ youtube-videos och det låter jättejobbigt. Duolingo är pedagogiskt: man får poäng, går upp i level, och om man inte övar under en dag skickar de ett mail och påminner en. Att lära mig japanska skulle innebära att JAG måste ha disciplin, och jag vet inte om jag har det för att lära mig ett språk enbart för en game show liksom.

Trodde ni jag skämtade, eller?


Så då överväger jag att ta mig an spanska eller franska via Duolingo. Målet är inte att lära sig det flytande, men det vore ändå kul att förstå någonting av språket. Att kunna se en text och åtminstone förstå context, även om jag inte förstår detaljerna. Finns det några nackdelar med att lära sig många språk, eller? Jag tror fan inte det.

Men frågan är hur jag ska göra. Japanska, för att jag tycker det verkar kul just nu, eller något mer praktiskt? Jag har egentligen inget språk jag verkligen brinner för att lära mig, förutom möjligen quenya som är ännu mindre användbart än japanska, så egentligen känns det lite vilket som. Vad skulle ni välja?


True story.

6 kommentarer:

Fredskronk sa...

För tysk media ... Lyssna på tysk radio via nätet. Ta ner appen TuneIn på plattan eller telefonen.

På datorn drar du igång Hola och surfar till Zattoo.com, väljer att surfa från Tyskland, reggae dig gratis och kollar sedan på vad du känner för. De dubbar ju fan allt så du kan ju kolla igen typ Die Simpsons eller något. :)

Bara lite tips som kanske funkar, kanske inte.

Ell sa...

Jag står knappt ut med svensk radio, så tysk är nog inte en jättebra idé ... men tecknade serier är ju assmart! Det ska jag leta upp, tack för tips!

Elin sa...

Japanska ftw. Jag vet att det inte är det mest användbara språket i världen, men det är helt klart ett utav de enklaste jag studerat. Grammatiken är rak på sak, knappt några undantag finns och uttalet är sjukt straight-forward. Det enda som är lite krångligt är kanji, men i slutändan fungerar kanji precis likadant som glosor. Repetera. Repetera. Repetera. Och egentligen är det inte krångligare att lära sig hur ett tecken ska skrivas än att lära sig hur ett ord stavas.

Sparade det här inlägget för att kolla upp sidan. Gjorde det idag och påbörjade min spanska igen. Hoppas att sidan skaffar lite fler utomeuropeiska språk i framtiden. Skulle vara awesome ifall jag kunde ta itu med min koreanska igen via den :D

Ell sa...

Haha, skönt att höra det i alla fall! Franska och tyska har ju helt sjuka regler för hur man böjer verb och grejer. Och bestämd form. Hänger knappt med. X) Jag får nog ta och titta lite närmare på japanska om ett år eller så, om jag fortfarande är intresserad då. ^^

Ja, det vore asroligt! Vi får hoppas det kommer mer, och sen traggla igenom de klassiska högstadiespråken fram tills dess. :P

Elin sa...

Irländska och hebreiska skulle kanske vara lite småkul att lägga tid på medan man väntade på de andra språken :3

Ell sa...

Jaaa, min vän Fuzzy höll på med irländska ett tag, det verkar vara ett väldigt roligt språk. ^^