onsdag 25 april 2012

Dag 13 – Din favoritförfattare

Om jag enbart ska välja favoritförfattare efter språk så måste jag ju såklart välja Tolkien. Eller om jag ska välja efter världsbyggande: det är väl mer ett livsverk för honom i slutändan. Men om jag ska se till typ... antalet olika böcker jag läste och tyckt var bra allihop så finns det ju bara en att välja på:

Bildkälla: http://upload.wikimedia.org
John Michael Crichton (jag tog bara med John för att jag tycker att det är jättekul att han heter John Crichton då, haha), såklart! Michael Crichton var, som jag förstått det, en allmänt intresserad människa. Om han blev fascinerad av ett område - typ mikrobiologi, dinosaurier, flygplan - så studerade han det asmycket och sedan skrev han en bok om det. Vilket gör att alla hans böcker är awesome, för de är fett researchade och har nästan alla någon sorts sci-fi-element i sig (det enda undantaget dit är typ Pirate Latitudes, som handlar om pirater).

Dessutom skapade han av någon bisarr anledning även Cityakuten, och hade han inte gjort det hade George Clooney typ inte blivit känd och hur jävla tråkigt hade inte det varit?

Okej, jag var inte helt seriös med det, men mångsidig var han i alla fall, Crichton (ja, var, för han dog 2008, vilket är en av anledningarna till att man sköt på Jurassic Park IV ytterligare några år). Trots det är det inte därför han är min favoritförfattare (fast visst, mångsidighet, sci-fi-böcker, bra research, allt det där hjälper ju till), utan därför att jag älskar hans kvinnliga karaktärer.

Vilket jag nämnt förut. Med ytterst få undantag har alla karaktärer i en Michael Crichtons böcker en sak gemensamt: de är så jävla kompetenta. Alla har sina expertområden, och de kan sin skit, vilket är otroligt nice för då har alla karaktärer faktiskt en anledning att vara med. Kvinnorna är i alla fall inget undantag, och det tycker jag är fantastiskt.

Dessutom har alla kvinnor kort hår av någon anledning. Jag vet inte varför, men de har det. De får aldrig ha det i filmatiseringarna dock (och MÅNGA av hans böcker har blivit film), för så långt har vi inte kommit som samhälle att kvinnor kan ha håret hur de vill. Allvarligt.

I alla fall: han skriver kvinnliga karaktärer som är smarta, som är där (se Timeline-filmen t ex, där alla kvinnliga karaktärer utom två bytt kön. De är love interests, så det gick inte för sig), och som inte bara är där för att vara snygga så att huvudpersonen kan ligga med dem (se Dan Browns böcker).

Och ja, det är väl därför Michael Crichton är min favoritförfattare. Spännande böcker som man lär sig massvis från, med karaktärer som inte får en att dunka huvudet i väggen i ren frustration - vad mer kan man begära?

True story.

Inga kommentarer: