tisdag 17 maj 2016

Review: One Mountain Thousand Summits: The Untold Story Tragedy and True Heroism on K2

One Mountain Thousand Summits: The Untold Story Tragedy and True Heroism on K2 One Mountain Thousand Summits: The Untold Story Tragedy and True Heroism on K2 by Freddie Wilkinson
My rating: 5 of 5 stars

Ååhhh, den här var bra. Den är inte Into Thin Air, självklart inte, den kan aldrig vara Into Thin Air, men vet ni vad den är? Expeditionen av Bea Uusma. Den handlar om besatthet och kärlek och att leta efter svar någonstans där man vet att man aldrig kommer hitta dem. Visst, Uusmas besatthet pågick i längre än de två år det tog Wilkinson att skriva den här boken, men det är ändå den bästa jämförelse jag kan göra.

Boken följer inte någon tydlig ordning i berättandet, den hoppar fram och tillbaka i tid mellan olika händelser och perspektiv ... men på något sätt är det aldrig förvirrande. Okej, om du vill gå tillbaka och kolla upp någonting är det omöjligt att minnas om du läste det 10 eller 100 sidor tidigare, men genom att hoppa all over the place, all over the world egentligen, så får man sakta men säkert en bild av vad som kan ha hänt på K2 2008.

Jag säger "kan ha hänt" eftersom även om boken väljer en specifik version av vad som händer, så kommer vi aldrig veta säkert. Det enda vi faktiskt vet att de flesta av dödsfallen var så poänglösa, så random, så plötsliga, och jag antar att det ibland är svårt att inse att det inte finns någon mening bakom dem. I slutändan spelar det ingen roll om Gerard räddade koreanerna och Jumik eller inte, för ingen av dem tog sig ner levande, men å andra sidan ... kanske är det bättre att tänka sig att de dog när de kände sig positiva, lyckliga, trodde att de skulle överleva, snarare än hängandes uppochner. Men kanske så var Gerard och Big Pasang bra människor även om de inte lyckades rädda varenda person innan de dog.

Vi kommer aldrig veta, men uppenbarligen kommer K2 2008 fortsätta att fascinera människor. Jag är en av de människorna.

View all my reviews

True story.

2 kommentarer:

hannaaaa sa...

ÅÅH den här måste jag läsa!

Ell sa...

Do it! Den och Into Thin Air är typ essential reading!