tisdag 2 oktober 2007

"Jag har bara läst de två första meningarna, och det är så coolt att jag vill gråta för att jag inte kan läsa allt samtidigt."

Idag upptäckte jag typ världens bästa grej, och det som gör mig ännu mer stolt är att jag upptäckte det typ helt själv utan att någon sa åt mig hur jag skulle göra, och jag vet inte, jag känner mig som världens bästa nörd just nu.


The tomb of Tutankahmen," Indy said, "or the Crystal Skull of Lubantuun."
- Indiana Jones and the Secret of the Sphinx, page 87

Och jag tänkte att det kan inte finnas hur många Crystal Skulls som helst här i världen, aight? Dessutom, vi vet att Tutankahmon har hittats, så då borde väl det andra också vara sant? Ingen tid att förlora, tänkte jag, och rusade iväg till en datorsal och in på Wikipedia. Hjärtat bultade i 1200 slag per minut, och jag sökte på "Lubantuun", övertygad om att jag hittat The Kingdom of the Crystal Skull.

Ingenting.

Skam den som ger sig: jag söker på "Crystal Skull", mest på skämt... och får upp den bästa Wikipedia-artikeln någonsin. När jag senare visade den för Zackrid kläckte han ur sig rubriken, och det säger allt: läs den själva. Det är helt sjukt.

Efter det Googlade jag på "Lubantuun" och hittade en Wikipedia-artikel om "Lubaantun" - en gammal mayaruin där man tror sig ha hittat en av de där skallarna, typ den mest mytomspunna. Bingo! Eftersom det var fem minuter till nästa lektion kunde jag ju i stort sett vara skriva ut artiklarna från Wikpedia och fördjupa mig i dem.

Självklart är det fake, det anade jag från början. Det lät för bra för att vara sant att man skulle ha hittat fem av legendens tretton skulls, och att de skulle vara daterade till 5000 år tillbaka i tiden och tillhöra mayafolket. Det låter waay too good. Det är way too good.

Vilket inte nödvändigtsvis gör det till en dålig legend. Man har kommit på att de mest kända, t ex The Mitchell-Hedges skull (eller "Skull of Doom" som den också är känd som) är gjorda runt 1850 och började säljas runt till folk. Man har konstaterat detta genom att de är gjorda på ett sånt sätt att ingen kunde ha gjort dem tidigare än det, men just the Mitchel-Hedges skull är gjord på ett sätt som man knappt skulle klara av att använda med dagens laserteknologi utan att spräcka den. Okej, det kan väl vara mer eller mindre sant, men vad jag undrar är: om den är så fantastiskt gjord, hur kommer det sig att man först började prata om den 1939? Om den gjordes nästan hundra år innan och är helt otrolig, varför hörde man inte talas om den innan?

Det finns säkert en förklaring, hittills har jag bara läst på Wikipedia samt en mycket vinklad New Age-flummig artikel från någon WorldMysteries.com. Det gör inte det hela mindre fantastiskt. Och HERREGUD, det kommer bli en helt sjukt cool film, Indy som letar efter en Crystal Skull (uppenbarligen ett bi-tema i många av Max McKoys noveller).

Självklart finns det ett SG-1-avsnitt om det hela. Allt annat vore ju bara fel.

That's enough of that shit... for now.

Dagens ^^
YAY, jag fick mina t-shirts idag! Så jävla heta!

Dagens >_<
Ska det kosta 190 jävla spänn i tullavgifter att få saker skickade från USA? FUCK EU.

Dagens :D
Första utgåvan av Kulturbladet idag. :D

2 kommentarer:

Trams sa...

Någon dag när jag får tid ska jag nog ta och sätta mig och läsa om det där på wikipedia... Men det får bli någon gång när jag har tid och det verkar vara aldrig... >_< Vi behöver verkligen lista ut hur man kan leva på bara fyra timmars sömn.

Ell sa...

Det var inte så mycket, faktiskt, typ två och en halv sida (och en sida var bara kulturella referenser) så det går rätt snabbt. Det är värd läsning.

DET BORDE VI VERKLIGEN. Jag blir galen på det här.