torsdag 15 september 2005

Skatter och skoluniformer

Så, nu har jag och Svedski varit och letat skatt i ett par timmar. Om vi hittade något? Nej, tyvärr inte. Vi har hittat rätt ställe, knäckt de flesta ledtrådarna - utom en. Vilket är väldigt frustrerande, men jag tror inte att vi är de enda. Alla verkar ha hittat till samma ställe som vi, men ingen hittar skatten.

Jag pratar alltså om skatten på TittaVaJaHitta.se, som är den hetaste sidan just nu. Någon idiot får för sig att det vore kul att lägga ut pengar i stan och se om någon hittar dem, om man lite snabbt ska sammanfatta vad det handlar om. Grymt roligt och engagerande är det iaf!

Och det tycker inte bara jag! Jag träffade på en annan skattsökare där borta där vi var, och hon hade varit där sen klockan tio den morgonen. Dagen innan hade hon letat runt i nio och en halv timma, men ingen har ännu funnit den. Fatta prestigen i att lyckas!

Det roliga är att hon jag träffade var äldre än min kära moder, men hon verkade ha skitkul i alla fall. Hon kände till och med igen mig från forumet, trots att jag abra hängt där sen i förrgår, ungefär. Det var ganska coolt, jag har ju en tendens att göra mig känd på sidorna jag hänger på. Kolla bara på Hoggy. Eller nåt.

Något som inte är lika coolt är den ständiga diskussionen om huruvida vi borde ha skoluniform eller inte. Jag läste en insändare i KP som tyckte att det var jättebra, för det hade man i hennes skola, och då slapp hon bråkade med mamma om vad hon skulle hapå sig, och dessutom blev ingen mobbad.

Ja, men gud vad bra då, tänker man. Klart att jag ger upp förmånen att få klä mig som jag vill bara för att slippa bråka med mamma! Det lär ju inte hända, om man säger så. För det första bråkar man inte med sin mamma om vad man ska ha på sig ur länge som helst, och för det andra finns det tusen fler skäl att bråka i alla fall.

Fast det är ju ett bra argument om man jämför med det andra. "Ingen blir mobbad". Är det inte fantastiskt? Om alla klär sig likadant, då mobbas ingen! Skitbra. Därför borde vi ha skoluniform, för när alla ser likadana ut, då blir ingen mobbad. Hurra vad bra.

Seriöst, tycker man det kan man ju börja förespråka att alla ska tycka likadant också. Då lär ingen bli mobbad heller. Och alla måste göra likadant, tycka om samma saker, sova exakt lika mycket, vilja jobba precis lika mycket, tycka lika mycket om kräftfiske som alla andra. Då kommer ingen bli mobbad. Bra, va?

Det jag tycker är sämst med att säga så är att man lägger skulden på mobboffret. Faktiskt. "Du ser inte ut som alla andra, därför blir du mobbad. Men oroa dig inte, vi ska se till att du inte sticker ut." Det är ju det man säger. Och i dagens pedagogiska samhälle, vad sänder det ur för signaler? Det är okej att mobba folk som ser annorlunda ut, de måste lära sig att så kan man inte göra.

När ska folk fatta att de flesta svenska skolbarn tänder inte på tanken på att se ut som alla sina kompisar? Jag menar, exakt likadant. När folk säger att alla ändå ser likadana ut och därför spelar det ingen roll om vi tvingar dem eller inte, då bevisar de ju bara hur otroligt okunniga de är. Kan de över huvud taget se skillnad på en lång- och en kortärmad t-shirt? För folk ser sällan exakt likadana ut. Spelar ingen roll om man är punkare, mainstream, alternativ, hiphopare, reggeamänniska, eller whatever. Det är alltid nåt som gör att man sticker ut.

Men varför inte? Varför låter vi inte alla ha skitfula skoluniformer? Det är ju skitbra - tänk på alla äckliga gubbar som får något att runka till på bussen, till exempel! Måste ju bärma något otroligt, och då kan vi säkert spara in någon krona och sänka värmen i bussarna. Pengar, pengar, det är skitbra. Synd bara att man lär gå miste om en del när folk slutar köpa JL-tröjor.

Seriöst, när de börjar diskutera saken i riksdagen och folk seriöst börjar tycka att det är en bra idé, då tänker jag börja slå ner folk. Så länge nöjer jag mig med att dissa dem i min blogg, och eventuellt skicka in ett svar på deras insändare. Om jag orkar.

Over and out.

Inga kommentarer: