tisdag 24 mars 2015

Top 10 Books From My Childhood

Källa: http://www.brokeandbookish.com/

Top 10 Books From My Childhood (Or teen years) That I Would Love To Revisit


The Great World Game av Örjan Persson. Den handlar om ett gäng ungdomar som sugs in i ett dataspel. Tyckte den var AMAAAZING när jag läste den som barn, sen läste jag den igen när jag var typ 13-14 (efter tips från Hoggy. Åh, Hoggy) och var rätt så besviken. Kan inte låta bli att undra hur jag skulle känna inför den nu när jag är 26?

Internetdetektiverna av Michael Coleman. Egentligen fusk att ha den här serien på listan, för jag har läst om den några gånger som vuxen. Men älskade böckerna som barn och gör det seriöst fortfarande. En gång skrev jag ett fanmail till Michael Coleman och han svarade. Det är nog fortfarande det finaste som hänt mig.

Mörkrets tjänare av Holly Black. Också fusk, eftersom jag faktiskt läste om den tidigare i år. Men jag läste den som tonåring och tyckte den var amazing, och tio+ år senare höll den fortfarande måttet. Kanske till och med läser uppföljarna.

?????? av ????. Minns varken namn eller författare, men jag ägde den här boken och läste den flera gånger. Den utspelade sig på Halloween (boken börjar med att huvudpersonerna köper pumpor?) och handlade om några syskon (kompisar?) och en vindflöjel hade något med handlingen att göra. Någon form av mystery utgiven av typ B. Wahlström. INTE en Fem-bok. Eventuellt hette den något med häxa? Det skulle vara kul att läsa om den, för jag läste den ett antal gånger i när jag var liten men minns typ inget av den nu.

Sweet Valley Twins av Francine Pascal. Jag och min kompis Rebecka läste de här böckerna typ i sexan-sjuan kanske? Minns att jag hade en block där jag skrev upp titeln på varje bok och rateade hur mycket jag gillade den med hjälp av smileys. Fett bitter över att detta blick är borta. Jag gick aldrig vidare till Sweet Valley High, men jag har läst alla recaps på 1bruce1 så jag kan fan ändå min Sweet Valley, okej?

Sagan om Belgarion av David Eddings. Snor lite från Chriss, men faktum är att jag tänkt läsa om nåt av honom i år. Var aldrig ett lika stort fan som Chriss och Trams, men minns ändå att det var rätt nice fantasyböcker som det vore kul att återse.

Det magiska landet Deverry av Katherine Kerr. Okej, detta är kanske tretton böcker sammanlagt och jag läste kanske tre och dessutom hängde jag inte med i handlingen pga den var mkt komplicerad (det involverade återfödelse). Ändå har jag det senaste året varit sugen på att läsa om den. Jag tror jag skulle förstå dem bättre nu, om inte annat. De är bara lite svåra att hitta.

Georgia Nicolsons dagbok/Det är okej jag har jättestora trosor på mig av Lousie Rennison. En annan bok som jag och Rebecka (som jag för övrigt inte sett sen jag var typ 14 ... men jag insåg när jag funderade på den här listan att de flesta böcker jag hade en djup relation till som barn hade också något med henne att göra: vi gillade helt enkelt att prata om böcker. Vi hade också en besatthet av Anne på Grönkulla, vill jag minnas). Kommer inte ihåg så mycket av dem, mer än att de var roliga?? Tror de kan varit grunden till min senare Bridget Jones-kärlek. (OCH OH MY GODS, de här böckerna har ju blivit en film som jag sett finns på Netflix??? Hahah, I know what I'm doing den här helgen.)

Backlash av Susan Faludi/Under det rosa täcket av Nina Björk/Fittstim av Belinda Olsson och Linda Skugge. Läste massa feministisk litteratur som tonåring och kan ibland undra om jag inte borde börja göra det igen. Fast fan vet om de har åldrats väl alltså, något säger mig att de inte har det.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Det här är den första bok jag minns att jag grät till när jag läste klart, vilket var lite awkward eftersom jag läste klart den i bilen på en semester med min familj. Min bror vart helt "wtf", men vafan, den var ju skitsorglig. Har inte blivit hårdare med året så lär gråta vid en eventuell omläsning också. Som troligtvis sker i år: jag läste Ronja Rövardottar i julas och det var supermysigt så är definitivt sugen på mer Astrid Lindgren.

Hah, trodde det här skulle bli skitsvårt pga vem minns vad man läste som barn, men nee, blev helt nostalgisk istället. :')

True story.

4 kommentarer:

hannaaaa sa...

Kan ???-boken vara den här Tvillingarna-boken? https://www.goodreads.com/book/show/290460.Evil_Elizabeth Det lät lite som den. Läste iaf den om och om igen när jag var typ 12-13 pga LÄSKIG och bra. Hette typ Onda Elisabeth eller nått sånt på svenska!

OCH OMG GEORGIA NICHOLSON ÄLSKADE DE BÖCKERNA. Har sett filmen, blev besviken.

Ell sa...

Neeeej, det är inte en Tvillingarna-bok. :( Det är inte en bokserie jag läst någonting mer av. Efter att ha googlat lite tror jag det kan ha varit den här: http://img.tradera.net/images/148/203467148_1307bea1-7fde-4ec8-b5f4-5bd50fd59aa1.jpg för omslaget känns ändå vagt bekant. Hmm hmm.

NEEEEJ så kan du inte säga. :(((( Måste ändå se den.

Elin sa...

Haha, blev tvungen att göra min egen :P Sjukt kul att jag kände igen flera av böckerna från din lista ^^

Här är min: http://elinchan.blogspot.se/2015/03/top-10-books-from-my-childhood-or-teen.html

Ell sa...

Haha, men det är många klassiker på listan!

Niice! :D