lördag 14 mars 2015

Hur hinner du läsa så många böcker?

Veckans bokbloggsjerka råkar vara på ett ämne som jag redan övervägt att skriva om, så självklart passar jag på. Jag tänkte utveckla frågan lite, till att handla lite mer om hur jag gör för att läsa så mycket som jag gjort det senaste året. Det handlar nämligen inte bara om att hitta tid till läsandet. Här kommer mina tips på hur man börjar läsa mycket:

  • Åk kommunalt. Så basic det kan bli: när man åker kommunalt kan man få mycket läsande gjort. Skit i att ta en Metro vid tunnelbanan och ta med en bok istället. Jag såg dock att Chriss skrev att hon absolut inte kan läsa när hon åker kommunalt, för hon vill ha tid på sig när hon läser. Är du som Chriss är det här nog inte ett bra tips, men är du mer som mig, som tycker om att läsa i korta intervaller, är kommunalläsandet ultimat. Ärligt talat känner jag mig nästan stressad om jag inte har en bok med mig när jag lämnar huset. Tänk om tunnelbanan fastnar i två timmar mellan två stationer och jag inte har en bok? Katastrof.

  • Ta dig tid till att läsa. Det här är också basic, men också sant. Man måste ta sig den tiden. Förut brukade jag gärna läsa mellan avsnitt av TV-serier, så att jag kanske läste tio-tjugo sidor innan jag såg nästa avsnitt. Det funkar bra för mig, för då sitter jag inte i sex timmar och bara glor på TV, för det brukar jag bli lite för seg av, utan får ett kort break för läsandet emellanåt. Dock var det inte helt rimligt när Chriss flyttade in och vi såg på TV tillsammans, för då hade det varit fett drygt om jag tog läspauser hela tiden. Istället började jag läsa efter middagen innan Netflixandet: jag gör mig en kopp te och sätter mig i en timme eller två och ägnar mig åt min bok. Det var faktiskt riktigt nice, och jag hade helt glömt bort hur skönt det kan vara att bara sitta i typ en timme och läsa utan att göra någonting annat. Och sen titta på TV. För hur mycket jag än beundrar Stephen King har han helt fel i att man måste kasta ut TVn om man vill skriva och läsa mycket.

  • Skaffa en läshörna. Hänger lite ihop med den innan. Jag läser numera helst böcker i min designerade läshörna i sängen. Det enda jag gör i fotänden när överkastet är på är att läsa, så när jag sätter mig där med en kopp te vet jag precis vad som väntar, och det är alltid awesome
Pinkie Pie tycker också om att läsa.
  • Gå till biblioteket. Okej, jag vet hur det är. Du ska börja läsa igen, snart, du har ju för fan en hel hög med böcker liggandes vid sängen och snart ska du ta tag i den. Imorgon kanske. Eller nästa vecka. Alltså alla säger ju att de böckerna är bra och det stämmer säkert men egentligen är du inte så sugen och ... nope. Fuck that shit. Gå till biblioteket och låna en bok som skriker att den vill bli läst. Som du helst vill sätta dig på golvet av biblioteket och börja med. Läs den istället för högen hemma, för högen kommer finnas kvar där. Bra böcker väntar. Dåliga böcker också. Men börja häng regelbundet på biblioteket och jag kan garantera att du plötsligt kommer vilja läsa igen.

  • Sätt mål. Det här fungerar inte för alla, men jag är själv sjukt målinriktad så för mig är det bra. Nu var iofs inte mitt mål förra året att läsa 123 böcker, det var bara 60 till att börja med, men 60 böcker är också ett ambitiöst mål och när jag väl bestämt mig för någonting, ja, då brukar jag se till att det händer. Sätt liknande mål för dig själv. Typ antal böcker. Eller att du ska kryssa av allt på den här listan, eller den här listan, eller klara bok-bingot eller något helt annat som verkar kul. Det gör inget om du inte klarar det, så länge det får dig att börja läsa igen.

  • Läs varje dag. Jag har som mål att läsa lite varje dag. Typ femtio sidor. Gärna hundrafemtio. Ibland hinner jag bara fem, men vafan, jag har läst i alla fall. Börja smått. Ett kapitel om dagen kanske. En sida om det är riktigt illa. Men försök att läsa varje dag, för förr eller senare kommer volymen sidor öka och det kommer kännas konstigt att inte läsa ut en bok om dagen.

  • Läs bra böcker. Det som fick mig att börja läsa så mycket förra året var att jag läste om Temeraire-serien och plötsligt inte kunde få nog av fantasy med drakar i. Jag lånar det mesta som verkar ha drakar i sig, och nej, det blir inte alltid en succé, böcker har inte ens alltid drakar trots att det är en bild på drake på omslaget, men jag har läst så jävla mycket bra böcker tack vare det också. Jag har hittat en genre jag gillar, och även om jag såklart ofta rör mig utanför den (jag gillar YA också, och förutom det kan jag läsa de flesta genres när andan faller på), så är det skönt att alltid ha det att falla tillbaka på. Jag kan alltid gå till biblioteket och leta drakfantasy.

  • Skit i böcker som inte är en bra läsupplevelse. Jag är sadist, så om jag börjar en bok tar jag mig igenom skiten, så är det bara. Du behöver inte vara så. Om en bok kommer få dig att tappa lusten att läsa, så FUCK IT. Det kan till och med vara en bra bok som alla älskar, men om du inte får ut någonting av det, skit i den. Jag hade mått så mycket bättre om jag inte läst fucking Vellum förra året. Däremot läste jag den skitdåliga Gamer girl också, och även om den var sämst var det en fantastisk läsupplevelse. Kvalité och läsupplevelse har inget med varandra att göra. Om du tröttnade på Gone Girl eller Krig och Fred men inte kan sluta skratta åt den dåliga prosan i 50 nyanser av honom, läs 50 nyanser och låt dig roas. För det viktigaste när man läser är att ...

  • Ha kul. Jag älskar att läsa. Det är därför jag läser så mycket och det är därför jag hinner läsa så mycket. För man tar sig tid för att göra sådant man älskar och mår bra av, så är det bara. Se inte läsandet som en börda, se det som en av de bästa grejerna på dygnet. För det är det.
True story.

7 kommentarer:

Boklysten sa...

Det var en bra lista!

Ewa K sa...

Vilka bra och konkreta tips.

Lena sa...

Visst skall man läsa för att ha kul och att hitta alla små luckor i vardagen som ger tid till läsning. Att strunta i att läsa dåliga böcker är något som jag lärt mig på senare år. Tidigare plågade jag mig igenom alla böcker jag påbörjat :)

Monika sa...

Bra lista! Det där med att läsa varje dag tror jag på. Ibland hinner man bara några sidor och ibland läser man i flera timmar, det spelar ingen roll.

Ell sa...

Boklysten & Ewa K: Tack! :D

Lena: Jaaa, jag gör fortfarande det, men ibland kan jag känna att det är en dum policy. Däremot har jag blivit bättre på att inte ens låna/börja på böcker som verkar totalt ointressanta. Man måste inte läsa allt!

Monika: Eller hur! Bara man läser lite så kommer man ju in i det och får rutin, det tror jag är viktigare om man vill hitta tillbaka till sitt läsande. ^^

Jenny sa...

Jag har lite svårt att kombinera det där med mål och att avsluta läsningen av dåliga böcker. Har jag kommit halvvägs vill jag skriva upp den på läst-i-år-listan :) Men det är förstås lite en fråga om HUR himla dålig den är också.

Ell sa...

Jenny: Samma här, det är därför jag plågar mig igenom dåliga böcker ibland. Men det är bara att läsa snabbt så är det över snart, hehe. Och vissa dåliga böcker är ju så dåliga att de blir bra också, de ska man inte förkasta!