onsdag 7 november 2007

Kilopixel, megapixel, gigapixel (bra, bättre, bäst!)

Ibland sitter man i skolan och kan inte, hur man än försöker, engagera sig i ett ämne och tänker lite smått att det är nog för att jag inte är så djup som jag inte förstår det här. Sen går man på studiebesök i nämnda ämne, och inser att det är inte alls jag som är ytlig: det är ämnet som är fucking skittråkigt.

Staden och Framtiden är ett sånt ämne. Herremingud ett sånt tråkigt ämne. Och ingen koll har man på vad man gör på lektionerna heller: vi ska skapa vår egen lärobok för läraren har kommit på att det inte riktigt finns någon. Säger inte det allt om ämnets nödvändighet? Jag förstår inte hur folk kan få för sig att man skulle vara det minsta intresserad av arkitektur och stadsplanering bara för att man går kultur. Det är sjukt.

I nämnda ämne var vi alltså på studiebesök på det mycket spännande Arkitekturmuséet, där vi hade en guide som var som en blandning av Madame Saddam och vår syslöjdslärare i nian. Förutom all källkritik förstås: men det var precis lika tråkigt som det låter. Det enda som var kul var det faktum att i slutet fick vi bygga våra egna städer av färgglada papper och kuber, så vi i sektorn konstruerade ett fint litet samhälle som bestod av öar i vatten, där alla bodde och hade trevligt. Varje ö hade en hamn, en strand, en båt och ett höghus. Höghusen hade dessutom antingen en liten trädgård eller en helikopterplatta på taket, beroende på vad man ville. Och jag klistrade fast ett sjöodjur.

Det sjuka är att guiden faktiskt tog vårt förslag seriöst. Hon sa att det var bra och möjligt, förutom att vi kanske borde tänkt på vad som skulle hänt under vintern när det blev kallt eftersom ingen av grupperna hade designat en stad som var byggd för att klara det (säg en riktig stad som är årstidsanpassad, kärring). Marcus hävdade att det var hasvatten runt och det frös inte förrän vid -12 vilket det sällan blev, men jag tror inte hon tog det uttalandet seriöst. Brrra prioriterat.

Nåt annat som var bra prioriterat, eller snarare planerat, var det faktum att besöket tog en timme längre än jag trodde, och det förstörde helt min plan på att sticka hem och äta och hinna i tid till nästan lektion. Due to lack of breakfast sa jag "byebye litteraturvetenskapen", stack hem, åt, skolkade och såg början på Djävulen bär Prada. Min lärare älskar mig ändå så mycket att hon inte blev sur när jag dök upp och deltog under den sista kvarten. Hah.

Sista lektionen var nog det enda riktigt bra idag: vi fick i uppgift att skriva om Leonardo da Vinci, och efter en lyckosam googling hittade Z Nattvarden i 9 gigapixlars upplösning. Om det inte är coolt vet jag inte vad som är det. Efter det var det lätt att hitta den här sidan, och efter det tillbringade vi resten av lektionen med att skrika om vår kärlek till gigapixlar. Fy faaan vad coolt det är. Nu ska jag ladda ner HD-view-grejen och se hur coolt det blir!

Att vi dessutom började göra gigapixel-fan-clothes var väl bara att ta det lite väl långt. Marcus designade den snygga tröjan med texten "kilopixel, megapixel, gigapixel" (framsidan) och "bra, bättre, bäst" (baksidan), "GIGAPIXEL" (ena ärmen) och "jätte najs" (andra ärmen, medveten särskrivning) på. "Inget trams", som han så fint uttryckt saken hela dagen.

Anyway, NaNo går bra, jag klarade 12 000 ord igår runt ett, och om jag bara kommer igång borde jag hinna till 14 000 idag och plugga filosofi. Eller psykologi och förklara att jag varit sjuk och borde få uppskov från filosofiprovet. Fast jag tror det är mer nice att slippa ha massa fler restuppgifter, så jag satsar på filosofin. Det är ju inte precis som att jag ligger efter tillräckligt, menar jag.

That's enough of that shit.

2 kommentarer:

Chriss sa...

Ja, det var Staden & Framtiden som fick mig att inte välja kultur, så jag är itne förvånad över att ämnet verkar vara skittråkigt...

Haha, fan vad roligt XP

Ell sa...

HAHHAA, det säger en del!

I KNOW! :O