måndag 12 oktober 2015

Review: Bitterfittan

Bitterfittan Bitterfittan by Maria Sveland
My rating: 3 of 5 stars

Det är frestande att bara skriva "ännu en bok som kunde lösts genom lesbiskhet", men, ehh, det ska jag inte göra.

Det här är i stort sett en feministisk titt på moderna heterosexuella förhållanden, giftermål och att få barn och så vidare. Både författaren och huvudpersonen är gifta, men emot äktenskapet som instutione. Jag vet inte hur mycket av boken som är självbiografisk eller inte, men jag antar att det är en del, för många av anekdoterna om män verkar alldeles för verklighetstrogna.

För den delen känns väldigt äkta och är väldigt lätt att känna igen sig i som kvinna. Jag kanske inte upplevt alla möten som huvudpersonen haft med män, men jag har varit med om tillräckligt många av dem, och jag har hört historier från andra kvinnor. Det är tyvärr så det är.


Oftast när folk säger "men sluta gnäll på män, bli lesbisk istället" kan jag tycka att det är att översimplifiera problemet lite, men när jag läste den här boken ... så kändes det ändå lite så. Okej, så du tror inte att män och kvinnor kan ha jämställda förhållande i ett patriarkat? Det har du säkert rätt i, men varför är lösningen ett ickejämställt förhållande med en man, när det kunde vara en mer jämställd relation med en kvinna?

Fast jag inser att inte alla kvinnor är attraherade av kvinnor (även om jag inte förstår hur det är möjligt ...), så den här boken kanske är jättebra för dem. För de som har ett alternativ dock, ser jag inte varför det här ska vara ett problem. Bara för att du älsar någon måste du inte ingå i en relation med dem.


True story.

Inga kommentarer: