lördag 17 oktober 2009

Delfiner


Just det, jag skulle blogga om delfiner, ja. Jag läste i DN om The Cove för några dagar sen, och sen hittade jag den här artikeln som fick mig att verkligen vilja se den filmen.

För den som är för lat för att läsa artikeln handlar det om killen som tränade delfinen som spelade Flipper (eller delfinerna, men det var uppenbarligen en delfin som spelade den mest). Sen en dag tog den delfinen livet av sig (den dränkte sig, vilket går, eftersom delfiner måste ha luft) varpå han insåg att oj, delfiner mår inte bra i fångenskap och började jobba för att rädda delfinerna istället.

Uppenbarligen är det så att de flesta delfiner fångas in utanför Taiji i Japan, där djurparker får välja ut de delfiner de gillar bäst ur fångsten. Och resten slaktas och säljs som valkött (för ingen vill äta delfinkött). Och i filmen har ett gäng delfinaktivister försökt filma den slakten. Och blivit väldigt efterlysta i hela Japan för det.

Anyway, den har typ premiär i Sverige i januari någon gång, fast världspremiären är nästa vecka. Varför är vi så sega föör? :(

True and sad story.

2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag såg en dokumentär på Viasat Nature tror jag det var. Den handlade om valar och delfiner.
I Japan ville snubben som gjorde dokumentären snacka med japanerna om vad de gjorde (dvs megaslaktade delfinerna) och då blev de såklart fett sura och avbröt sin slakt för dagen typ. Morgonen därpå återvände filmarna och gömde sig bland träden och filmade och det var seriöst det vidrigaste jag har sett. Det var döda delfiner everywhere och blod och jesus (eller jesus var inte där.. men.. ja XD), jag hade ingen aning om att folk GÖR sånt här. Guuud. Och valarna dör pga föroreningar. Fyfan.

Hehehe. En rörig och otillförande kommentar.. men alltså. Fy tusan. Vad vidrigt det är.

Ell sa...

Det hela är mycket upprörande i alla fall! Men ja, valjakt över huvud taget är helt bisarrt.