fredag 15 april 2016

It ain't easy being green

Eftersom jag äntligen är frisk och haft två dagar ledigt har jag ägnat dem åt några av de saker jag älskar mest i mitt liv: mina växter. Igår höll jag på nästan hela dagen med att plantera om alla växterna i lägenheten, någonting som jag skäms för att säga att jag aldrig gjort förut. JAG VET. Hur kan jag påstå att jag älskar mina växter och sen ta så dåligt hand om dem? Det blir skämskudde på det.



Såhär såg det ut och det är ju inte helt okej. Heh. Fick skära bort rötterna från de flesta av växterna med kniv och sen göra mitt bästa för att reda ut trasslet som kom fram. Hittills verkar ingen av växterna ha gett upp på livet av behandlingen, men vem vet? Inom ett par dagar kanske varenda en dött. Usch, vilken sorglig tanke.

Anyway, jag var inte klar bara för att jag planterat om alla! Jag planterade lite blommor i en blomlåda också, eftersom höstväxterna hade gett upp på livet nån gång i december typ.


Drömmen är ju att murgrönan ska slingra sig hela vägen runt balkongräcket, men misstänker att den kommer dö igen när hösten kommer. Kanske kan klä in den i säckväv eller nåt, jag vet inte ....


Såhär såg det för övrigt ut när jag var mitt upp i omplanteringen. Och det är inte ens hälften av mina växter. Mmm, växter.

Anyway, några av växterna fick flytta till större krukor och plötsligt insåg jag att jag behövde åka till IKEA och köpa en kruka till om alla skulle få plats. Jag hade lite annat jag tänkt införskaffa därifrån också, så idag begav jag mig dit, astaggad som vanligt. Älskar IKEA. Blev ännu gladare när jag insåg att jag kunde få vegansk mat där (de har nån sorts grönsaksbollar nu som är veganska), och sen totalkraschade hela min värld när jag kom fram till kassan och insåg att jag glömt mitt kort hemma. Det låg i regnjackan som jag hade när jag planterade om växterna, eftersom jag hela tiden blev tvungen att springa till Tempo och köpa mer jord.

Alltså, det var länge sen jag grät in public men det var fan nära där. Jag var så hungrig!! Det tar inte jättelång tid att åka hem och tillbaka till IKEA igen (kan väl göras på lite över en timme), men maaaaaat. När jag kom ut från IKEA hittade jag dock deras bistro där de säljer typ korv med bröd för 5 spänn och upptäckte att jag hade precis tillräckligt för två såna här:


De är också veganska! Det var faktiskt jättegott, och gav mig styrkan att åka hem och hämta mitt kort. Kunde även passa på att duscha några fler växter i badkaret när jag ändå var där, eftersom de har en tendens att bli lite dammiga efter ett par veckor. Heh.


Tvingades vänta en kvart på bussen när jag kom tillbaka till Fruängen, men det ligger ett Pressbyrån där så jag gick in och köpte glass för halva priset. DEN ÄR OCKSÅ VEGANSK!! Rice heter den och är (såklart) gjord på ris och den var rikigt nice. Isglass är inte riktigt min grej (förutom Twister, som såklart inte är vegansk), så känns bra att det iaf finns något annat att äta i sommar. ^^

Väl framme vid IKEA igen drack jag en kopp kaffe (eftersom mitt motto är drink coffee, put on some gangster rap and deal with it, så var det precis vad jag gjorde) innan jag äntligen kunde gå runt och titta. Älskar att vara på IKEA själv, för då kan jag gå runt bland alla fejklägenheter och titta hur länge jag vill. När jag är där med andra vill de bara gå och kolla på saker de redan tittat ut på internet, men det är ju roooligt att kolla i fejklägenheterna också!


Till sist kom jag fram till dagens viktigaste plats: växtavdelningen. Mmm, bästa stället i världen typ. Också en anledning till att gå själv på IKEA, för vanliga människor ser växtavdelningen som ett nödvändigt ont innan de får gå och betala, för mig är det själva höjdpunkten. Spelar ingen roll att benen värkte eftersom jag redan kommit upp i 10,000 steg, jag tar fan my sweet time när jag är bland växterna.

Det bästa är dock när man väl valt ut vilken växt man ska köpa den här gången och bär runt på den innan man kommer till kassorna. Detta är på fullaste allvar typ mitt happy place. Älskar att bära runt på växter och tänka på hur fint det ska bli när man kommer hem med dem.


Egentligen hade jag inte tänkt köpa någon växt idag, dels för att jag redan har fullt i lägenheten och dels för att jag köpte massa växter redan. Jag skulle bara köpa växttillbehör, meeen ... det var synd om mig pga hela "glömde pengarna hemma"-grejen och när jag hittade den här tomatplantan var jag tvungen att köpa den. Den ska stå på balkongen och där har jag inte fullt med växter än, så det var okej. Dessutom ville jag verkligen ha den.


Nu ser det ut såhär, typ (fast mindre skit på golvet). I balkonglådan till höger har jag sått persilja, som jag hoppas på att kunna ge marsvinen. Jag försökte det förra året eller om det var två år sen (måste nästan varit två år sen? Det var då jag skaffade balkonglådorna), men det blev inte så bra. Jaja, har bättre dränering i år (ett lager lecakulor täckt av säckväv), så vi får se.


I den svarta lådan har jag sått en sorts lupiner som heter Bluebonnets. De kommer ifrån Texas och var en troligtvis illegal present från min brevvän därifrån. Fan vet huruvida de kommer att trivas i det svenska klimatet, men man kan alltid hoppas!


Under dem chillar min lilla höst/vinteravdelning som obv inte får ta så mycket plats nu när det är fel årstid. Mycket glad över att granen överlevt dock, min första IKEA-gran dog eftersom jag hade den inne lite för länge.


Såhär fint är det på balkongen annars! Ok, inte jättesnyggt kanske för jag måste nog måla om bordet och kanske hitta något annat att ställa växterna på, men ändå. Kottepalmen har just fått några fula blad bortklippta så den får stå ute under dagarna i förhoppningen att det ska komma lite nya blad som är snyggare. I den vita krukan bredvid har jag plantera björkfrön som jag fick av Greenpeace och jag hoppas VERKLIGEN att de ska växa för jag älskar björkar.


Och till sist har jag även sått kryddor med hjälp av ett odlingsset. De får stå i köksfönstret tills de tagit sig, men sedan ska de nog också få flytta ut. Som sagt, jag har inte såå mycket plats i lägenheten för växter, så ju fler som kan leva på balkongen, desto bättre.

Okej, nu har jag spammat nog om alla mina älskade växter. Men växter är det bästa som finns så det är väl inte mitt fel att de är lätta att prata om? Nej, exakt. Nu ska jag äta middag och sen ska jag göra som alla andra denna fredagskväll, dvs jag ska se andra säsongen av Unbreakable Kimmy Schmidt på Netflix.

För females are strong as hell.

True story.

Inga kommentarer: