måndag 7 december 2015

Bullet Journal

I våras skrev jag ju lite om Studyblr-communityt på tumblr, som mest är unga tjejer som motiverar varandra till att studera (vilket är amazing), och nämnde att jag blivit sugen på att starta en Bullet Journal, någonting som alla studyblrs är besatta av. Efter att ha gjort en del research bestämde jag mig för att starta en, och jag har använt systemet sedan i juni eller juli någon gång. För mig fungerar det SKITBRA. Den är ett jättebra sätt för mig att strukturera min vardag, och att jag också använder den som en vanlig dagbok gör att jag faktiskt blivit bättre på att skriva dagbok än jag varit på flera år typ.

För den som inte vet vad en Bullet Journal är rekommenderar jag sidan http://bulletjournal.com/ som förklarar rätt bra, speciellt med den här introduktionsvideon:Som ni hör var det en snubbe som kom på konceptet, men säg den grej en snubbe uppfunnit som tonårstjejer beväpnade med färgglada pennor, dekorativ tejp och kreativitet inte kan göra bättre? En Bullet Journal KAN vara lika tråkig som exemplet i videon, men den kan också vara hur snygg och färgglad som helst. Basically, en Bullet Journal blir vad man gör den till.De två viktigaste sidorna som man alltid börjar med är ens legend och ens index. Videon nämner inte legend för videon har bestämt att tasks är bullet points (pga namnet Bullet Journal) och ringar är meetings, men självklart är det bättre att använda symboler som passar en själv bättre, som jag gjort. Jag har också en fin fyrfärgspenna som symboliserar lite olika saker.

Indexet är det viktigast, det är här man håller koll på var alla ens listor finns. Några av listorna här, t ex den som heter Filmer eller Skriva idéer, är faktiskt bara referenser till ytterligare listor, vilket är ett bra sätt att inte clog up sitt index, till exempel den här, där jag listar idéer jag har till vad jag ska skriva och vilken sida i min Bullet Journal jag kan hittade anteckningarna på.


Jag har inte någon yearly spread som han pratar om i videon, istället har jag bara en lista över framtida planer/datum. Gör man ett monthly spread klarar man sig ganska långt, men ibland dyker det upp planer som ska schemaläggas längre fram i tiden och då är det bra att ha det nerskrivet någonstans. Det är väl egentligen det enda dåliga med Bullet JOurnals, att de inte är helt optimerad för långsiktig planering ... men då löser man det såhär:


Förut brukade jag ha daily/weekly/monthly spreads, men jag har nu tagit bort mina weeklys och börjar göra monthly som är över två sidor (istället för bara en). Då får jag en bra överblick av den kommande månaden och behöver inte hålla koll på för många sidor åt gången. Såhär ser t ex december ut:


Jag har behållit mina weekly matspreads dock, för jag tycker de är mkt praktiska. Jag gör helt enkelt bara en matsedel för den kommande veckan, och sen kan jag skriva en inköpslista bredvid. Här använder jag som ni ser det klassiska bullet point-systemet:


Såhär kan till exempel två dagar se ut en helt vanlig vecka, med dagsboksanteckningar. Ibland skriver jag bara vad jag gjort under dagarna, ibland mer om hur jag känner, men obv tänker jag inte posta bilder på det på internet. :P


Ibland ser jag på film och då brukar jag skriva små recensioner:


Men det går också att använda den för att skriva ner anteckningar inför jobbintervjuer eller hålla koll på hur många varv man gjort på sin stickning:


Och så vidare, och så vidare. Det finns verkligen tusen idéer om vad man kan använda sin Bullet Journal till. Fler idéer finns på http://bulletjournal.com/ och What the heck is a Bullet Journal?


Sen är jag också ett stort fan av "tags". De finns på den sista sidan i boken, jag är små färgglada markeringar jag gör i marginale för att signlare att här har jag skrivit en filmrecension (rosa), eller här finns ett monthly spread (planering) eller här är en lista med böcker jag läst (lila). De gör att det går snabbt att bläddra om man inte orkar korsreferera tre-fyra listor. :P

För mer generell inspiration rekommenderar jag att bläddra igenom Bullet Journal-taggen på tumblr. Vissa personer har lite halvfula journals, som jag själv, andra har skitsnygga mästerverk fulla av inspirerande citat. Man gör det som passar bäst för en själv helt enkelt, för det är ju själva grejen: att det ska vara ett flexibelt system som är anpassat för en själv.

Nån annan som har en Bullet Journal? Nån som blev sugen på att testa? :P

True story.

2 kommentarer:

Anna sa...

Jag blev sugen på att testa :)

Ell sa...

Do it! :D Vi har alla för många anteckningsböcker som vi behöver göra nåt med i alla fall. ;)