onsdag 23 maj 2012

Den senaste veckan har lärt mig mycket om vetenskapliga slutsatser

Paus under "viktig" kurs om bostadsrättföreningar (jag är numera suppleant i styrelsen i min förening nämligen). Läser tweets som får mig att inse varför jag alltid hatat när folk säger "kärlek börjar alltid med bråk", drar slutsatsen att killar som bråkar gillar en, och vägrar göra något.

Det är för att det är så jävla OVETENSKAPLIGT!

Låt oss säga att vår hypotes är "kärlek börjar alltid med bråk". Våra frågeställningar är då något i stil med om det här gäller all kärlek, och om det möjligen är så att alla bråk leder till kärlek?

För att undersöka detta skulle vi prata med massa par förstås, och se hur det var i början av deras förhållande. Referenslitteratur skulle vara diverse romcoms. Fältstudier skulle göras genom att följa personer som just träffats och se vad som händer mellan dem.

Låt oss säga att vi till sist kommer fram till att jo, det finns en trestjärnig signifikans i skillnaden mellan relationer som börjat med "bråk" och de som inte gjort det i huruvida de blev ihop eller ej. Bråk ger passion! Vi ser tydligt att lite smågnabb gör att relationen blir lite roligare.

Vi har konstaterat: "kärlek börjar alltid med bråk".

Vi fortsätter med våra stastiska undersökningar. Vi testar att plotta bråk mot kärleksrelationer och hatrelationer istället. Kan det vara så att ALLA som bråkar faktiskt blir kära i varandra?

Chockerande uppgifter: det blir de inte. Många kärleksrelationer bygger på att man smågnabbas lite i början, men det verkar som att de som bråkar bara i 30% av fallen blir kära. De övriga 70% blir bara arga på varandra (fiktiv statistik, obviously).

Alltså, om dina stastiska fakta säger att kärlek alltid börjar med bråk betyder det inte att man kan säga tvärtom: bråk leder alltid till kärlek. Mig veterligen har folk som säger "kärlek börjar alltid med bråk" och tycker det är gulligt när någon fittig tonårspojke bråkar med en gjort några sådana studier, men även UTAN det kan jag konstatera att deras påstående är vetenskapligt grundlöst.

Så, sammanfattningsvis till alla vuxna/medmänniskor som någonsin vägrat ta tag i ett problem för att bråkstaken bara gillar sitt offer: FUCK OFF. Dina slutsatser makes no sense ur ett rent vetenskapligt perspektiv, så ta tag i problemet på riktigt istället.

True story.

Inga kommentarer: