söndag 13 maj 2012

Dag 30 – Din absoluta favoritbok i hela världen

Hehe. Nu räknas inte Harry Potter - för det är en serie - eller LotR - för det är också en serie - utan det här blir min absoluta favoritbok i hela världen som är fristående. Och lyckligtvis är det inte särskilt svårt att välja.

Bildkälla: http://3.bp.blogspot.com/
Jag har läst Amerikanska gudar tre gånger... eller ja, nästan. Jag är snart klar med tredje gången, fast då är det första på engelska. Så jag ligger ju inte i närheten av hur många gånger jag läst vissa andra böcker (LotR, HP, Prinsessas dagbok, Bridget Jones...), men det är nog ändå min favoritbok.

Den handlar om, well, Amerikanska gudar. Och USAs brist på egen mytologi, eftersom alla kom dit för typ 200 år sen och bara "lalalalalalalalaala". Jag är rätt trött, så jag ber om ursäkt för att min beskrivning inte är så bra. Alla tog i alla fall med sig sina gamla gudar, men glömde ganska snart bort dem för de man behöver väl inte sånt? Att bli bortglömd är detsamma som att dö för en gud, så boken handlar om hur de gamla gudarna - ledda av Oden - försöker starta krig mot de nya gudarna - TVn, motorvägarna, internet - för att visa vem som är the shit. Dessutom är den en roadtrip genom USA via huvudpersonen Shadow.

Jag lånade ut den till Erika i somras, och när hon läst klart den sa hon bara att den var "bra, fast konstig", vilket nog är den bästa beskrivningen man kan ge. Jag älskar den i alla fall, och tycker lätt att det är Neil Gaimans bästa (vilket de flesta väl är överens om säger en hel del).

True story.

P.S. Det finns en "uppföljare" också: Anansi Boys, som jag har hört som ljudbok två gånger. Jag rekommenderar den starkt i ljudboksform. D.S.

Inga kommentarer: