torsdag 30 oktober 2014

Creatures of the Night

Stjäl helt brutalt den här listan från Chriss, som har helt rätt i att den passar perfekt i Halloweentider. Man ska helt enkelt nämna en bok som man läst som innehåller följande övernaturliga varelser:

1. Vampire

Jag är egentligen inte något fan av vampyrer, vilket är varför Stephen Kings Salem's lot passade mig perfekt. Vampyrerna där är the bad guys, de ska fucking dö, och de har inga redeeming qualities. Precis som jag vill ha dem, med andra ord.


2. Werewolf

Planen var att ta något annat än det Chriss redan skrivit om, men jag kommer seriöst inte på någonting jag läst med varulvar, förutom Harry Potter och Gail Carriger's Parasol Protectorate-serie. Så jag får säga den sistnämnda: varulvarna där är fett nice (till och med vampyrerna i den serien är helt okej), och i andra boken har alla varulvar kilt vilket är amazing ("there are knees everywhere!"). Rekommenderad läsning, seriöst.



3. Zombie

 Ugh, zombies. Jag tror inte att de beskrivs som just zombies, men det är en massa levande döda med i Old Kingdom-serien av Garth Nix. Huvudpersonen Sabriel, the Abhorsen, måste med hjälp av bjällror gå in i dödsriket för att deala med de här varelserna som vägrar ligga och vila. En fantastisk serie.

Jag är bara lite pissed över att jag ännu inte lyckats köpa böckerna med de nya omslagen...


4. Ghost

En som kan prata med spöken utan att gå in i dödsriket (well...) är Suze i Meg Cabots Mediator-serie. Det är inte direkt lätt att försöka vara en normal person på high school när massa spöken hela tiden kommer och vill ha ens hjälp, och ännu jobbigare när spöket av en ung, skitsnygg spanjor bor i ens rum. En av mina favoriter av Meg Cabots serier!



5. Witch/Warlock/Spellcaster

Engelfors-trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren känns given här. Massvis med häxor, som alla har häftiga elementinspirerade krafter. Det kommer en film nästa år och jag är sååå taggad.



6. Fairy/Fae

Neil Gaimans Stjärnstoft utspelar ju sig i ett parallellt faerie universum, som ligger precis bortom det mycket vanliga samhället Wall, varifrån huvudpersonen Tristran Thorne kommer. Även om filmen tog sig ganska mycket friheter med storyn så älskar jag båda två.

Det finns nog mycket finare omslag, men just den här har jag.


7. Demon

???? What are???? Jag tror det var demoner i Vellum, men I fucking hated that one så den vill jag inte tipsa om. och märk väl "tror", Jag har ingen aning om vad som egentligen pågick i boken. Jag tror det är demoner de slåss mot i Engelsfors, men jag har redan sagt den ... äh fuck this shit.

8. Angel

Här trodde jag det skulle bli jobbigt, men icke: Neil Gaiman levererar igen. Ängeln Islington är ju faktiskt en ganska viktig del av Neverwhere, en bok som jag inte älskade lika mycket som när jag var femton vid senaste genomläsningen, men fortfarande tyckte om väldigt mycket.



9. Alien

Michael Crichton, don't fail me now ... och det gjorde han inte! The Andromeda Strain handlar om ett utomjordiskt virus som verkar ha förmågan att utplåna hela städer utan att det märks. Den heter till och med "Döden från rymden" på svenska HAHAHHAAH. Den var spännande i alla fall, som alla Crichtons böcker.



10. Superpowered human

Här får vi återgå till en klassisk Stephen King-bok: Carrie. Carrie får, som vi alla vet, lite telekinetiska krafter efter sin hemska barndom, och efter att ha missuppfattat en situation på skolans bal spårar hon ur och dödar allt i sin väg. Det kan hända den bästa av oss, förstås.

Älskar det här omslaget för det är så jävla fult.

True story.

Inga kommentarer: