torsdag 18 februari 2016

Review: K2 på liv och död

K2 på liv och död K2 på liv och död by Fredrik Sträng
My rating: 3 of 5 stars

Nu kör vi, K2-olyckan 2008. Boken är skriven av en av klättrarna som inte ens försökte toppbestiga den där dagen, eftersom han insåg att med förseningarna var det ingen bra idé. Ett smart beslut. Kanske inte den mest spännande delen av dagen.

På grund av det fokuserar boken mest på när de är på väg upp, på de första två dödsfallen och sen försöker den mest sammanfatta vad som hände med de andra, baserat på vad de berättat för Fredrik Sträng (antar jag). Jag såg filmen The Summit, som handlar om samma olycka, och den fokuserar mest på klättraren Gerard McDonnell och hur hans familj försöker ta reda på vad exakt som hände honom. I boken nämnde Gerard mest i samband med andra klättrare, och det finns inget riktigt mysterium där.

Den är bitvis förvirrande, troligtvis för att olyckan är förvirrande, och speciellt eftersom Fredrik Sträng inte var där uppe när allt gick åt helvete. Den gav dock rätt bra insikt om hur det faktiskt är sådär högt upp bland bergen, vilket var intressant.

Jag vet att den är spökskriven och jag förväntade mig inte fantastisk prosa, men jag tyckte det konstanta tempusbytandet var mycket irriterande, och vad är grejen med att kalla sina föräldrar "mor och far"? Jag har aldrig hört någon göra det, utom möjligen någon gång ibland. Det var konstigt.

Men det är definitivt inte den sista boken jag läser på tema bergsklättringsolyckor ...


True story.

Inga kommentarer: