måndag 12 mars 2012

Cycas revoluta

Någon gång i september satt jag med mitt schema framför mig och kikade lite på vad vi skulle ha föreläsningar om de kommande veckorna. Ett namn stod ut bland alla de andra "Cycadophyta - Kottepalmer". Obildad som jag var fick jag genast en vision av en kottelik palm, och kunde inte låta bli att se fram emot föreläsningen då jag äntligen skulle få veta exakt vad en kottepalm var.

Döm om min förvåning när jag insåg att de var exakt som jag föreställt mig dem: palmblad som sticker upp från en kottelik stam. Nästan genast insåg jag att en kottepalm, det måste väl ändå vara det coolaste man kunde ha? Det dröjde dock ytterligare en månad innan jag var på IKEA, och plötsligt stod face to face med en kottepalm igen (tidigare hade jag bara sett dem på labb och i växthusen). Jag bestämde mig för att om jag kunde hålla min serdangpalm vid liv till jul då skulle jag nog klara av en kottepalm.

Min mor - som varit mycket supportive i min kottepalmsbesatthet - höll med om att en kottepalm skulle vara en väldigt bra julklapp, och glatt berättade jag för typ hela klassen att jag skulle få en i julklapp. Erika och Matilda framför allt fick lyssna på mitt konstanta prat om dessa fantastiska växter och hur mycket jag ville ha en. Pga diverse missförstånd slutade det dock med att jag inte fick någon i julklapp: förkrossande. Mamma och jag kom fram till att det bästa vore nog att vänta tills Chriss åkt hem och köpa en då, eftersom de ändå är rätt stora.

Igår åkte vi till IKEA i syftet att äntligen införskaffa min kottepalm, bara för att upptäcka att de inte hade några? Varken i Kungens Kurva eller Barkarby fanns de, och varenda Plantagen låg plötsligt mil bort. Efter att ha lidit ytterligare en enorm besvikelse bestämdes det att vi skulle köpa en på Plantagen Frescati idag istället. I alla fall tills mamma SMSade: hon hade ringt två Plantagen samt ett Blomsterlandet, och INGEN hade kottepalmer på lagret! Trots skepsis ringde hon Plantagen i Mörby, som sa att "ja, men vi har just fått in ett gäng kottepalmer!" och vi kunde äntligen åka och köpa en. :D :D :D

Spenderade tio minuter imorse med att försöka ta en perfekt bild...
Betydligt mindre än de jag såg på IKEA (kottepalmer kan bli rätt stora), men det gör ingenting för då får jag ju se den växa upp och ha sig. Ska ta hand om den som en bebis... eller ja, nästan i alla fall. Den är fin som fan i vilket fall som helst, och jag är så lycklig för att jag ÄNTLIGEN fått min älskade kottepalm!!!

Om ni har tur skriver jag inte ett långt inlägg om kottepalmer i allmänhet, men det vet man aldrig. Beror lite på hur lat jag är de kommande dagarna...

True story.

2 kommentarer:

Chriss sa...

Är mycket glad för din skull, att du äntligen fått din kottepalm! :D

Ell sa...

Awww! :D :D