fredag 15 oktober 2010

Vatten

Källa: http://letsgetgreen.wordpress.com/
Idag är det, precis som alla andra år, Blog Action Day. Och i år råkar temat vara vatten. Jag tycker att det är ett bra tema, för jag gillar vatten. Förutom kaffe är det nog min favoritgrej att dricka, och utan vatten skulle det inte bli något kaffe heller, så där ser man.

Problemet är ju då att alla inte har tillgång till vatten. Och det är ju inte bara drickandet som det är bra till, man kan ju laga mat, tvätta sig, gå på toa och massa andra bra grejer om man har tillgång till vatten, och helst rent sådant. FN har ju äntligen insett det och i juli så blev tillgången till rent vatten en mänsklig rättighet. Det var ju på tiden, tycker man.

Och vatten finns verkligen överallt. Just nu sitter jag här i min sedvanliga outfit t-shirt och jeans, och bara för att tillverka dem krävdes 8,3 liter vatten. En hamburgare kräver 24 liter vatten för att göras! Det är vatten vi inte ens tänker på att vi använder, och i Afrika går kvinnor 40 miljarder timmar per år för att hämta vatten - vatten som inte ens är bra att dricka!

Nu är det förstås så att bara för att vi sparar på vatten så blir det inte mer vatten nere i Afrika (även om man fortfarande BÖR spara vatten, av lokala miljöanledningar), men ni måste väl hålla med om att det här är ganska sjuka siffror.

Men vad kan man göra då? Tja, det finns massa organisationer som försöker göra något åt det här. Kolla in på Blog Action Days partners så ser ni själva. Mitt förslag är att välja en av de organisationerna och skänka lite pengar. Och självklart, om man vill deala med lite mer lokala problem: slösa inte massa vatten, drick inte flaskvatten (själv ska jag investera i en riktig vattenflaska inom den snaraste framtiden har jag tänkt), och var glad att du duschar i vatten som är renare än det många människor dricker.

True story.

Inga kommentarer: