fredag 2 juni 2006

A pirates life for me

Eftersom det här i första hand är en i-landsblogg, så tänkte jag nu chockera världen genom att blogga om andras i-landsproblem, istället för mina egna. Faktum är att det här skulle kunna klassas som hela världens i-landsproblem just nu, och med världen menar jag de personer som tjänar onödigt mycket pengar och gillar att tycka synd om sig själva... Ja, ni har väl gissat er till vad jag pratar om;

Nerstängningen av The Pirate Bay. Vill ni hitta massa bra länkar rekommenderar jag er att snarast skutta in på IsTheShit.net, eftersom de har samlat ihop en hel bra massa länkar, och orkar ni inte det så får ni väl bara gå in på den här sidan och skriva på protestlistan och visa ert stöd. Förutsatt att ni håller med mig, alltså.

Själv tycker jag det här är skitkul - allas vår älsklingspresident Bush är för fan den som beställt hela det här, och det verkar som att kriget mot piraterna har börjat på allvar. Men frågan är, tror de seriöst att de kan ta oss (ja, jag laddar ner. Inte mycket, ska erkännas, men för att jag ska kunna se min favoritserie så krävs det, och då gör jag det)? Antipiratbyrån har hittills gjort ett par försök att sätta dit nerladdare, och hur har det slutat? Med att antipiratpuckona totaläger sig själva, för de lyckas alltid sätta sig över lagen.

Samma sak gäller nu, det som hänt här är ju allt annat är lagligt. Och det går ändå inte att sätta dit folk för att de driver en hemsida, för själva Pirate Bay är ju inte olagligt. Det de gör är att tala om för folk att "här kan du ladda ner en film", det är väl i stort sett som att säga "där finns en bank man kan råna" till folk, det är fan inte olagligt, det är upp till alla andra.

Dessutom, om till och med Per Gessle fattat att musik ska spridas via internet, vad är egentligen problemet? Varför vill folk inte att deras verk ska spridas till folket egentligen, är det något fel med att göra saker numera? Jag menar, jag tillbringar stor del av min tid med att skriva, dels två bloggar, dels ett antal berättelser, allt för att underhålla folk. Tar jag betalt? Nej. Slutar jag? Nej. Visst, om någon ville ge mig betalt för det jag gör, då skulle jag fan inte klaga, och jag planerar att ge ut böcker som folk måste betala för i framtiden, men jag kommer aldrig någonsin skriva för pengarna. Jag kommer skriva för att underhålla, för att det är kul, och för att jag vill. Att höra en person säga "det här är verkligen skitbra skrivet" är värt så mycket mer än något som kan köpas för pengar.

Allt det glöms bort när man börjar whina om copyright, antipiratbyråer, och att folk inte ska få något gratis. Jag menar, sure, det är klart att folk ska få betalt, och de får betalt. Jag föredrar fortfarande att se en film på bio framför att se den på datorn, och även om inte alla känner så, så är det ändå en majoritet som gör det. Jag menar, man laddar inte ner för att man inte orkar köpa, mycket av den musik som jag laddar ner skulle jag aldrig lyssnat på om jag inte laddat ner den. Palla köpa helt nya skivor bara för att man hör en låt på radion - det gör dessutom bara att man inte kan hitta nya band om man inte lyssnar på radio.

Så vad jag försöker säga är att enligt mig är det helt sjukt att förbjuda nerladdningar för att "det är som att stjäla" (det är inte sant, vi stjäl ingenting, vi kopierar det) och "folk förlorar pengar", för det gör de inte. Folk förlorar inga pengar, eftersom det inte handlar om att de blir av med pengar de inte har, utan om att de helt enkelt inte får några. Istället för man väl se det som att de vinner fans, och jag tycker att det är en ganska bra grej. Sen kan jag inte tala för varenda människa som laddar ner, faktiskt bara för mig själv, när jag säger det här, men det iaf min åsikt.

Men iaf, stöd The Pirate Bay, skriv på listorna, och se till att Antipiratbyrån, Bush och Bodström får ett rent helvete när de reder ut det här. För det tycker jag fanimig att de förtjänar.

That's enough of that shit.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kan jag säga?
Jag håller med dig fullständigt! :p
Och, eh, inget mer.
Jag gillar din blogg, föresten.
Har jag sagt det? :p
Du slutar skolan idag din jävel.
Det hade ju verkligen något med saken att göra också XP
Anyway, jätte bra skrivet och jag håller med dig. ;)

Ell sa...

Hahahaa, du är alltid så seriös, Trams! XD

M sa...

Skitbra skrivet din jävel ^^

Anonym sa...

jag är helt knäckt för jag får ALL min musik från piratebay!

Ell sa...

Malin: Tack, din slyna! ;)

Hanna: Nooo, poor you! :(

Svedski sa...

Haha, jag känner mig mobbad här, men jag tycker att du ha fel på flera punkter! T ex, själva grejen med att folk whinar om att de förlorar pengar är att de faktist gör det. Hur kul är det att ägna flera veckor åt att göra en låt, sen går man 57kr för allt det arbetet, bara för att istället för att köpa singeln så laddar alla ner den. Flera veckor i sjön, som man hade kunnat tjäna pengar på. Det är många som göra som du, som gör det för att det är kul, men många som lever på det här. De kan inte göra både ock. Jag tror inte heller du skulle vara så lycklig om du var tvungen att jobba hela dagarna med nått tråkigt kassajobb och sitta och skriva sent på kvällen bara för att det är enda sättet för dig att överleva på. Man kan inte som heltidsartist ha ett annat jobb också, det har man inte tid med. Då blir det ingen musik. De måste få pengar för att kunna ägna all sin tid till musiken.

Och missförstå mig inte nu, jag laddar själv ner en del musik, men jag tycker att många argument folk har till varför man ska kunna göra det bara är skräp.

Anonym sa...

Jag laddar inte ner musik, för jag har inte bredband...
För de minsta artisterna är det ju bra att folk laddar ner musik, och för de största spelar det ingen roll.Det är bara de som kanppt överlever på sin musik som det slår mot.
Nog fan finns det viktigare problem än att musik sprids? Kunde inte politikerhelvetna göra ngt VIKTIGT istället? De borde verkligen lära sej att prioritera..
Den musik som man vill ha finns ju sällan i vanliga skivaffärer, om mna inte är ute efter det nyaste inom pop/rock/rap/hip hop , och det är man INTE.
Men jag i a f, om jag verkligen gillar ett band eller artist, då vill jag ha ett riktigt album.

Och förresten: Vaddå Lordi ute? Dom äger ju, och det var så jävla härligt att de vann ESC!!
Innerst inne är vi alla hårdrockare!!

M sa...

Men Linda, grejjen är ju att det är INTE artisterna som tjänar mest på att sälja skivor och singlar (som för övrigt är löjligt dyra som alla andra CD-skivor så det är inte undra på att man inte vill köpa dem) det är skivbolagen. Artister tjänar mest pengar på att göra spelningar.

Skivbolagen är löjligt hysteriska eftersom skicförsäljningen låg på topp en orimlig topp ett tag när folk köpte om sina gamla LP-skivor på CD, vilket alla gamla gubbar är klara med. De har sina skivor med Beatles och Rolling Stones nu och tänker icke besvära sig med att köpa ny musik.

Huvud-konsumenterna av musik är relativt fattiga ungdomar.

För övrigt är copyright ett koncept som har gått alldeles för långt, det handlar inte om artistens rätt till sitt material, det handlar om BOLAGENS rätt till materialet, artisterna äger ibland inte ett skit av vad de gör, DET är stört.

För övrigt så handlar copyright inte bara om musik, det handlar om medicin till exempel, och snåla medicin-jättar i Amerika som inte vill ge mängd-rabbatt till Brasilien på Broms-medicin, det äcklar mig faktiskt.

Och Malva:

Lordi suger. De sög på Semi-finalen, de sög i Finalen. De har alltid sugigt och kommer alltid att suga och alla är tack och lov inte Hårdrockare i förnekelse.

Anonym sa...

Jodå, innerst inne är du en hårdrockare i förnekelse, Malin XD