lördag 25 juni 2005

Messmör.

Jag kom att tänka på en sak. När man bloggar ska man ju typ skriva om aktuella saker och vara grymt partisk och grejer. Det står i alla fall överallt i tidningarna jag läser. Därför tänkte jag att jag nu ska skriva om något aktuellt och roligt. Problemet är att jag inte vet vad som är aktuellt. Men jag går väl bara in på Aftonbladet-se och kollar rubriker:
  • Tre barn hittades i bagageutrymme
  • 61 000 svenska kort har kapats
  • Midsommar- blodig fest
  • "Vi äter inte ihjäl oss"
  • Hjälparbetande präst utnyttjade pojkar
  • Han styr protesernamed sina tankar

Ehhh, okej, det lät ju spännande. Eller inte. Knutbypastorn2 eller Eget ämne, som det så fint heter i skolan. Jag väljer nog eget ämnet, rebellisk som jag är.

Okej, dagens ämne blir... messmör! För mig är messmör grymt inne just nu. Ni vet såna där rutiga mackor som brukar finnas i skolmatsalar? Såna, fast med mindre rutor och smör och messmör på är jag lika beroende av som knark just nu! Det är skitgott. Därför tänkte jag att jag ska skriva vad jag vet om messmör.

Vad jag vet om messmör...

Det är inte så mycket faktiskt. Man blir inte mesig av det, även om alla fjantiga små barn verkar tro det. Hallå, man blir inte vad äter! Ser jag ut som en morot eller? Fast jag vet inte varför det heter messmör, det är ju ett rätt skumt namn. Förut funderar jag på om det kanske inte skulle uttalas mess-mör, men det lät ännu värre, så jag lät bli.

Aja, vad vet jag mer. Det kommer ifrån Norrland. Tror jag, iaf. Antagligen nära besläktat med mesost. Det har jag ätit en gång, för länge sen. Jag tyckte det var gott. Fast det hade en ganska skum färg, om jag inte minns fel. Liksom... brun. Vem vill äta brun ost, egentligen?

Det finns olika sorters messmör också. Det finns vanligt messmör, gammaldags messmör (det är jättegott det med!) och så finns det nån sorts lättmessmör. Det har en grön förpackning, jag så en sån på landet i helgen.

Nej, det här funkar inte! Jag måste ha mer fakta! In på Susning.nu, som råkar vara ett utmärkt sätt att snabbt få information... Fast nu fanns inte så mycket där. Förutom en snabb förklaring av vad messmör är (en mejeriprodukt som sägs vara baserad på en biprodukt från smör... Yuk!), så finns det en hänvisning till Fjällbrynts hemsida, eftersom de typ är de enda som tillverkar messmör.


Där får jag lära mig att Aftonbladet har publicerat en artikel i Socker-debatten och hävdat att ett litet paket messmör motsvarar 63 sockerbitar, men att det är fel! Messmör är extremt sockerfritt, och väldigt nyttigt, och abslout inte anledningen till att barn blir feta (men även om det var så att messmör innehöll grymt mycket fett är den ändå utan skuld, ingen vågar äta messmör av risk att bli mesig). Jaha, ja, där ser man.

Sen kollar jag upp produkter. Det gröna messmöret var uppenbarligen naturmessmör, lättmessmöret finns i en ljusblå förpackning. Dessutom finns messmör på tub och messmör med kolasmak. Det tror jag att jag har sett reklam för på TV, nu när jag tänker efter. Dessutom tillverkar fjällbrynt två varianter av mesost, en lite mildare.

Vad finns mer på hemsidan? Näringsfakta heter en kategori. Okej, den kan jag kolla upp! Kanske man får veta något intressant...

Okej, skit i det. OM jag skulle ge mig på att skriva en sammanfattning av vad som stod där skulle den här bloggen förvandlas till ett hemkunskapsarbete. Något säger mig att det INTE får hända. Jag gillar inte HK-arbeten, det påminner mig om Hemkunskapskärringen på Skolhagen.

Men jag kan säger lite spännande saker. Till exempel byts 99% av alla delar på kroppen ut varje år. Det hade jag faktiskt inte en aning om! Messmör är alltså sjukt nyttigt, det var ju roligt att veta. Om det fanns i Frankrike skulle det sälja skitbra, typ. Hmm... undrar vad det internationella namnet för messmör är? Wankerbutter?

Nu finns det inte mycket kvar på hemsidan. Man kan spela spel och se reklamfilm. Reklamfilmen vill min dator visst inte visa, och jag är alldeles för lat för att orka spela spelet just nu. Man kan visst joina Fjällbryntklubben, för oss som gillar Fjällbrynt också. Den måste jag också kolla upp, sen räcker det...

Man kan visst få massa spännande produkter från Milko om man blir medlem där. Men det orkar jag inte. SKulle ni känna ett enormt behov av det så är adressen www.fjallbrynt.nu, så ni vet det.

Ja, det var väl allt för mig! Nu har jag också skrivit en meningsfull blogg om något aktuellt ämne. Vad meningsfull jag känner mig.

Som ljus åt alla håll...

Inga kommentarer: