torsdag 9 juni 2005

Öppet brev till er som rånade Tobak.

Hej,
jag kom att tänka på en sak när jag åkte hem med Roslagsbanan idag, jag är rätt förbannad på er. Anledningen till att jag kom att tänka på det var för att det var några väktare med på tåget. Det har jag aldrig varit med om förut. Jag har åkt Roslagsbanan sen fyran, men aldrig har det varit väktare där. I alla fall, så bad de mig ta ner mina ben från sätet. Varför det? Ingen konduktör brukar göra det, men Väktarna måste ju visa sin makt.
Så då blev jag irriterad. Kan de inte göra något vettigt istället, som att ta fast er - ni som rånade Tobak igår? Som kom in där med yxa, hotade tjejen i kassan och drog med en svart SAAB. Som hade rånarhuvor på er, och som gick ut samtidigt som Lillasysters Stora Kärlek kom ut, ungefär vid elvatiden. Varför tar de inte fast er?
Då fortsatte jag att tänka. Varför rånade ni Tobak av alla ställen, när det ligger en bank precis bredvid? Eller ett ICA som måste dra in betydligt mer pengar? Kanske var Tobak ett lättare offer, vad vet jag. Men hur mycket byte kan ni ha fått? Jag trodde man rånade för pengarnas skull, inte för att det var lätt. Inte för att jag tycker att ni borde rånat över huvud taget, men jag tycker ni kunde valt ett annat ställe.
Varför?
Jo, jag hade tänkt förklara det. Jag tror inte att ni kan ha fått ett så stort byte med er. Enligt DN rör det sig om en "okänd summa". Knappast skitstor, eller vad låter det som? Gjorde ni det för att få publicitet? Då misslyckades ni, för det var bara en liten notis i DN. Polisen vet inte vad ni var beväpnade med. Men det vet jag. En yxa. För Lillasysters klasskompisar var vittnen.
Men Tobak. Varför?! Den affären har ju gjort mer för sveriges ungdom än något annat i Täby! (Det skulle vara Gardell, förstås, men han har väl inte gjort något. Mer än att vara bäst) Seriöst, varför tror ni annars att eleverna var där elva på morgonen? För att de måste! För att skolplikten tvingar dem att gå till skolan!
Vad annars skulle vi göra på de där rasterna som är för korta för att man ska gå hem på, och för långa för att man ska ta böckerna och gå till nästa lektion? Gå till tobak så klart! Även om just jag inte ska köpa något just den här gången, så är det klart man hänger på när Zackrid ska köpa en läsk. Eller Wombat. Även om det är mitt i vintern och svinkallt. Eller blåsigt. Dessutom köper jag alltid SL-kort där, och havrebollar så klart! Godaste havrebollarna nånsin! Hur många luncher har inte ersatts med tre havrebollar? Jag bara undrar...
Iofs så slutar jag snart Skolhagen, och då försvinner även mitt behov av att gå dit så ofta. Visst lär jag fortsätta gå dit, om man är tidig till tåget kan man alltså bli av med lite småpengar där. Dessutom har jag gått dit varenda skoldag sen typ trean, så jag lär ju inte sluta. Men det spelar ingen roll, för Tobak måste finnas där. Mina syskon är fortfarande kvar på Skolhagen. Det kommer nya elever dit efter dem. Tobak är en del av Skolhagen-kulturen, och den måste man vara en del av! Varför skulle man annars gå i Täbys mest mobbade skola...?
Inte för att jag tror att Tobak stänger nu, men måste ni göra det osäkert genom att råna stället? Spelar väl ingen roll att man vet att ni inte kommer tilbaka, ni kanske tom blir tagna, men nu har ni bevisat att även den riktiga världen når hit. Varför var ni tvungna att göra det? Lillasyster säger att hon kommer att vara rädd när hon går in där. Även om hon vet att det inte är farligt. Hur många tror ni inte håller med?
Det fanns en bank bredvid, varför tog ni inte den istället? Eller sprängde bankomaten som så många innan? Nej, det funkade inte. Ta en yxa och dra in på Tobak istället, det blir nog bättre. Skit i att det såklart är fullt med barn som har lunchrast där. Jag kunde ha varit där, jag skulle haft lunch då. Men det var jag inte.
Kanske tar jag det här lite väl personligt, kanske. Men jag tycker att det här är ett slag mot eleverna på Skolhagen, och inget annat. Det är gör mig pissed off, för vi måste väl också överleva dagen? Ni rånar någon för att få pengar - vi går till Tobak med att stå ut med skoldagen. Här skillnaden så stor, egentligen? Spelar det någon roll, gjort är ju gjort. Skulle gärna vilja veta varför ni gjorde det. Och om ni verkligen är två killar i tjugoårsåldern som Lillasyster tror. Jag tror hellre att ni är två lönnfeta Moderater i 46-årsåldern som tycker att eleverna äter för mycket godis.
Skit i det. Gör något vettigt för ungdomen istället. Till exempel skulle ni kunna bjuda in Jonas Gardell till ett sånt där "Ung i Täby"-föräldramöte som ni alltid har. Vill ni veta hur det är att växa upp i Täby? Fråga honom! Läs 'En komikers uppväxt' och 'Ett ufo gör entré', sen vet ni hur det känns! Skulle jag skriva en bok i ämnet skulle jag citera honom konstant! Han vet, jag lovar!
Gör det istället för att råna oskyldiga godisbutiker.
Det var allt för mig.
Med mindre vänliga hälsning,
Spegelboll.

1 kommentar:

Svedski sa...

Kan du inte ta och skicka in det där till Mitt i Täby?