fredag 1 augusti 2014

Bifobi

Bifobi skiljer sig, för den som inte vet det, mot homofobi helt enkelt därför att många personer vägrar ens acceptera att vi finns. Det är inte bara cisheteros som är bifobiska, utan många som är homosexuella har svårt att acceptera det som en riktig läggning. Det är ju bara en fas, något man är innan man bestämmer sig för vilket kön man egentligen gillar, och om en tjej påstår sig var bi och sedan dejtar en kille, ja, då var hon bara en poser som egentligen var straight hela tiden.

Det är en sjukt sorglig attityd och det blir inte bättre av att jag var precis likadan en gång i tiden. Innan jag insåg att jag var bi, att jag faktiskt var attraherad av tjejer, blev jag mer och mer fascinerad av tanken på att dejta en tjej. Inte för min egen skull förstås, jag var ju straight, men det märktes mer och mer i mitt skrivande där var och varannan karaktär plötsligt visade sig vara lesbisk. Inte för att jag tycker att det egentligen är en dålig grej ...

Bildkälla: http://averagesparrow.tumblr.com/
Och jag var ju inte helt clueless, så jag funderade ju på det där ... betydde det någonting att alla mina karaktärer plötsligt dumpade sina töntiga pojkvänner och blev ihop med flickor istället? Någonstans tyckte jag att ett sådant förhållande vore fint, jag kanske till och med började tänka att det vore någonting för mig ... men jag kunde ju inte komma ifrån det faktum att jag är attraherad av män. Och om man var det, vad var ens poängen? Att vara lesbisk verkade jättefint, men att vara bi? Näe, då var det inte gulligt längre.

Det är inte direkt så att jag är stolt över att ha tänkt det här, och om jag inte gjort det hade jag antagligen kommit på att jag var bi några månader tidigare, men icke. Precis som många personer måste ignorera alla canon-förhållanden som deras gay OTP haft med kvinnor tidigare för att få ihop dem, så var jag säker på att om man fortfarande gillar killar så fanns det ju ingen anledning att gilla tjejer också. Välj en för fan.

Det finns sjukt mycket bra poster som mer detaljerat diskuterar bifobi på tumblr, kolla t ex in min bisexuality-tag eller Vandas bi-tag om ni vill ha mer välskrivna exempel på vad bifobi är och varför det är skadligt, men eftersom det här är min blogg tänkte jag att jag lika gärna kunde erkänna mitt eget bifobiska förflutna. Internaliserad bifobi, visserligen, men bifobi nonetheless.

True story.

Inga kommentarer: