måndag 1 september 2014

Vad har du läst för spännande böcker i sommar?

Jag tänkte att jag skulle hoppa på den där bokbloggsjerkan igen från Annikas litteratur- och kulturblogg och prata lite mer om vad jag läste i sommar. Hela listan finns ju i förra inlägget, men varför inte ta upp de böcker jag gillade lite extra? Jaaaaa.

Först måste jag ju nämna Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger:Jag hade sjukt låga förhoppningar när jag plockade upp första boken (som jag läste på svenska), eftersom varken steampunk, vampyrer eller varulvar är min grej ... men jag blev positivt överraskad! Så positivt överraskad att jag genast var tvungen att klicka hem hela serien, och numera försöker tvinga både Chriss och Trams att läsa den (well, Chriss har jag väl lyckats med, hon är på sista boken!). Det är en fett nice värld som Carriger skapat, helt enkelt. Jag vill se den här serien som en TV-serie.

En annan serie jag hade låga förväntningar på var Memory of Flames-serien:

Bildkälla: http://genreforjapan.files.wordpress.com/
Jag lånade den mest för att jag ville läsa något om drakar (jag läser gärna om drakar), men tyckte inte serien verkade så kul. Det är den! Jag har inte läst trean iofs, så jag kan inte säga om den slutar lyckligt eller ej (troligtvis halvlyckligt eftersom det finns en uppföljarserie, som biblioteket såklart inte har!), men hittills är den lite som en blandning av Game of Thrones och Temeraire-serien, två serier jag älskar. Den är inte riktigt lika bra som de två, men fortfarande sjukt nice.

Och förstås, Fredrik Backmans böcker:


Låga förväntningar var the way to go den här sommaren, för jag hade inga vidare förväntningar på En man som heter Ove (men var lite sugen på Min mormor hälsar och säger förlåt). När jag väl börjat läsa den kunde jag inte lägga ner den, och sedan grät jag ögonen ur mig på slutet. Min mormor hälsar och säger förlåt var likadan: när jag närmade mig slutet sa jag godnatt till mina föräldrar och drog mig undan till mitt eget sovrum på landet för att kunna gråta ifred. Fy fan vad bra de var.

Och sist men inte minst måste jag nämna:


Okej, så de här böckerna har kanske inget uppenbart gemensamt, förutom att de båda ingått i bokklubben jag numera är med i. Det är en speciell bokklubb, där alla medlemmar fick välja sin egen bok, sedan läser man den och skriver kommentarer i boken, innan man skickar vidare den till nästa person, som då lägger till sina egna kommentarer. Sen får man tillbaka sin bok när alla läst och kommenterat. Det är jätteroligt, och så känner man sig fett rebellisk som skriver i böcker. Just nu håller jag på med Neverwhere för bokklubben, som lästs av två personer innan mig. Mitt val var såklart Jurassic Park, och det ska bli kul att se vad alla tyckte om den!

Det var väl de böckerna som stuckit ut lite extra i sommar, även om jag läst jävligt mycket bra böcker. Och det lär jag fortsätta med under hösten.

True story.

3 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dina men blev direkt nyfiken på Carrigers och Deas serier. Tack för tipset!

Monika sa...

Kanske inte riktigt min genre på de flesta av böckerna, men boken om Ove är alldeles lysande :)

Ell sa...

Boklysten: Rekommenderar dem starkt faktiskt! De politiska intrigerna i Memory of Flames är förstås inte lika bra som i GoT, och drakarna är inte lika snälla som Noviks, men det är en nice mix. ^^

Monika: Ja, det är den verkligen!