söndag 1 september 2013

Nananananananananana bat night

För er som inte vet (kanske alla, kanske ingen, beroende på om någon ens läser det här) jobbar jag numera som guide på Naturhistoriska riksmuseet. Det är typ lika awesome som det låter. En hel del alltså. Fast jag har iofs bara jobbat fyra dagar (i juli), eller ja, fem med igår, så det kanske bara verkar awesome. Men näe, det är awesome: jag har ett jobb där jag får prata om dinosaurier. AWESOME.

Bildkälla: http://www.eurobats.org/
Igår var det International Bat Night (har även hört European Bat Night, det är iaf vad Wiki kallar den), och museumet höll i ett event, och ville ha några guider som hjälpte till. Jag tyckte det lät fett kul, så jag ställde upp. Och det var det! Det var faktiskt på nivån att jag hade kunnat tänka mig att gå på eventet som vanlig deltagare, men nu fick jag betalt för det så det var ännu bättre. :P

Bildkälla: http://www.cinemas-online.co.uk/
Eventet började med att vi (en grupp på runt 100 pers har jag för mig) fick se Flying Monsters 3D på Cosmonova. Vilket ju var nice bara det! Det var lite synd att den var dubbad till svenska för det är ju en David Attenborough-film, men den var riktigt bra i alla fall. Den handlar alltså om pterosaurier (som påminner en del om fladdermöss), och det inkluderade quetzalocoatlus, som är en azharcid som jag berättade om här. Blev helt fangirlig när jag förstod att de skulle vara med, men jag är ju som jag är.

Efter det hölls ett föredrag i Cosmonova av Marie Nedinge som är fladdermusexpert och hållt i Bat Night på NRM i massa år. Det var också kul, för jag kan faktiskt väldigt lite om fladdermöss. Gjorde lite research tidigare under dagen eftersom jag ändå är guide, men annars var jag en fladdermus-n00b. Nu är jag ju som ni förstår expert. ;)

Och slutligen gick vi ut på fladdermusjakt! Det var en ganska lång promenad och vid första stoppet såg vi inga fladdermöss, så lite orolig var iaf jag att vi inte skulle hitta några. Mitt jobb (för det var bara här jag faktiskt jobbade) var att gå med en detektor som kunde uppfatta fladdermössens ljud... väldigt ojobbigt jobb om man säger så. Till sist kom vi iaf till några träd (kan det ha varit ekar? Minns ej) där vi började lysa med ficklampor för att locka fram dem. Ljus drar nämligen till sig insekter, vilket drar till sig fladdermöss. Och då kom dem! Ett par stycken som susade förbi med jämna mellanrum, ganska högt över marken.

Dock var det dyra småkillar som gick iväg och lyste på sina mobilkameror på ett mindre träd i närheten, och det lockade fram säkert tio fladdermöss som kom utflygande ur trädet (såg det iaf ut som). Eftersom det trädet var lägre och killarna lyste rätt lågt var fladdermössen så nära att man ibland trodde de skulle flyga på en. Fast det har jag lärt mig att fladdermöss inte gör: det är bara en myt att fladdermöss attackerar folk.

Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/
På bilden ser ni en dvärgfladdermus, vilket var de vi såg. Marie Nedinge sa sig höra en nordisk fladdermus i bakgrunden, men den såg vi inte, och vi orkade inte gå tillbaka till vattnet för att se vattenfladdermus vilket inte heller är helt ovanligt att man ser på vandringarna. Men, men, det var en lyckad fladdermusnatt i alla fall måste jag säga.

Nu överväger jag seriöst att bygga en fladdermusholk och sätta upp på balkongen... fast frågan är om grannarna kommer lacka ur då. Läs på lite om fladdermöss på Naturhistoriskas hemsida eller hos Naturvårdsverket så kanske ni också blir sugna på det. ;)

True story.

2 kommentarer:

hanna sa...

Vi hade två fladdermös som jagade över vår trädgård när vi bodde i hus! Mamma döpte dem till FladderPer och FladderPia och de var ute och flög varje sommar så länge jag kan minnas. Bästa husdjuren typ, haha.

Ell sa...

Hahha, åh! Vad coolt! Vi har fladdermöss på landet, men man ser dem inte så ofta...