torsdag 12 juli 2012

I got 99 problems, but a rollercoaster ain't one

Aftonbladet är on it, guys! Räddarna i nöden, tidningarnas Avengers, the Justice League of Sweden! Not the heroes we want, but the heroes we need. Och så vidare. Tack vare deras rådiga ingripande har Stina, 28, kompenserats av Liseberg: med en tygkanin och ett quickpass.

Personligen vet jag inte om jag känt mig så jävla kompenserad om jag fick en Lisebergskanin med tanke på hur jävla fula de är, men det är väl bara jag. Ett quickpass dock...

Om ni missat vad som hänt så blev Stina, 28, kränkt av Liseberg då hon inte fick åka Balder och Slänggungan. Anledning? Hon fick inte på sig säkerhetsbältet eftersom hon är för överviktig. Tråkigt, förstås, om man sett fram emot att åka, men samtidigt är det ju rätt logiskt att man inte kan åka en bergochdalabana om man inte kan sitta fast säkert.

Det verkar iofs Stina också inse, för anledningen till att hon grät ut i Aftonbladet var inte för att hon inte fick plats, utan för att Liseberg sedan vägrade ge henne pengarna tillbaka för hennes åkband. Det är här jag tycker att det börjar bli lite löjligt: för det är klart de inte kan ge pengarna tillbaka för att folk inte kan åka allt. Folk får inte åka olika attraktioner för att de är för korta eller för långa, då tycker jag fan inte det är helt orimligt att man blir stoppad om man inte kan spännas fast ordentligt (och klart det finns folk som är 138 långa och som köar i fyrtio minuter till en 140-attraktion och sen får nej). Faktum är att det låter bättre än om de ryckt på axlarna och bara "aja, håll i ordentligt då".

Dessutom är det Liseberg. Jag är rätt säker på att typ Kållerado och Flumride inte begränsas av hur stor man är, och det är ju fan därför man åker till Liseberg. Så vem fan bryr sig om man inte kan åka alla attraktioner? Though life liksom.

Åhh, men ni vet att det här är Aftonbladet, va? Nu har de hittat ett scoop, och de tänker INTE släppa det bara sådär. Icke då. Uppenbarligen finns det ett dolt samhällsproblem här som ingen tagit upp förut, och nu jävlar inser de att det är dags att det här uppmärksammas! Tjockas vardag! Men hur göra? Svaret, för er som inte genaste förstod det, var uppenbart:


JAAAAA!!!! För som vi alla vet kan man inte döma någon innan man walked a mile in their shoes, eller i det här fallet: deras fatsuit. Om man bortser från det faktum att överviktiga inte har en fatsuit, de har en kropp, men alltså det är ju faktiskt inte Aftonbladets fel att alla deras reportrar är smala och sådär så att en fatsuit är typ det näst bästa.

Ska vi börja med slutsatserna? Jodå, de konstaterar att det inte är lätt att vara stor. Hon blev liksom tvingad att sitta LÄNGST FRAM på Vilda musen, vilket ju var JÄTTEKONSTIGT. Inte för att vara sån, men längst fram på Vilda musen är ju bästa platsen i alla fall. I videon som spelades in säger en som jobbar på Gröna Lund att folk som är långa eller överviktiga brukar bli hänvisade till att sitta längst fram för mest komfort. LÅNGA eller överviktiga. Återigen kommer vi fram till att det även råder längddiskriminering på nöjesparker, men det verkar inte som att någon bryr sig om. Alltså jag vill absolut inte påstå att alla som är överviktiga måste gå ner i vikt för att passa in i samhället, men ska man vara sån är det i alla fall lättare att gå ner i vikt än att bli kortare.

Det är i alla fall väldigt jobbigt att vara överviktig och gå på nöjespark. Det är även jobbigt att gå på bio ("När jag besöker salongen är den folktom, men om den ­varit fullsatt hade det inte varit lätt att ta sig förbi och fram till platsen i mitten på ­raden" - man KAN faktiskt köpa biljetter till platser med extra mycket benutrymme om man känner att man behöver det), att åka buss ("Jag tycker om att sitta vid fönstret, men för att komma dit måste jag pressa mig genom stolsraderna"), och i allmänhet är det skitjobbigt att göra någonting, kommer de fram till.

Jag köper det här. Det är säkert inte det lättaste att ta sig fram i samhället om man är tjock, och det behövs säkert anpassningar (dock, fortfarande, SF och Gröna Lund och Liseberg är företag och inte statsägda. Det är klart att alla ska kunna komma fram med kollektivtrafiken, men jag förstår om alla företag inte kan anpassa alla sina attraktioner efter exakt alla i hela samhället). Fast vad vet jag egentligen om det - jag är ju inte tjock. Är inte det en ganska viktig poäng här?

För det har Aftonbladet i alla fall missat totalt. Det syns väldigt tydligt att det här är en person i fatsuit som går omkring och gör sig viktig, och inte någon som faktiskt är tjock. I slutet av dagen kan hon ta av sig sin fatsuit och gå hem, men hon verkar inte inse hur viktigt det är.

För det är klart att personalen på Gröna Lund är så tillmötesgående som möjligt när det är en journalist från Aftonbladet som frågar ut dem, istället för att bara säga "jaja, tjockis, stick härifrån så någon som får plats kan åka" (inte för att jag vet om de gör det). Det är ingen som kommer skrika "GÅ NER I VIKT FETTO" till henne på stan, och inga välvilliga typer kommer dyka upp och fråga om hon verkligen ska äta den där bullen, ska hon inte tänka på magen? Inte heller kommer hon behöva ta åt sig (eller ja, i alla fall inte lika mycket) av följande:

Allt det där är saxat från Aftonbladets startsida. Idag. Samma dag som de publicerar sin artikel om hur samhället diskriminerar tjocka. För det är klart att Aftonbladet inte har något med det att göra. Nej, nej, nej. Det är ENBART samhället - och med samhället menar vi Liseberg och SL - som det är fel på, och ingenting som Aftonbladet - i egenskap av massmedia - kan påverka.

Istället drar de sitt strå till stacken genom att dra på sig en fatsuit och verkligen sätta sig in i de tjockas vardag  (vardag..... ja, vafan, alla mina vardagar är fulla av nöjesparksbesök och bio!). Det ger verkligen folk PERSPEKTIV när de får läsa en sådan ÖGONÖPPNANDE artikel.

Här är några förslag till Aftonbladet, som uppföljare på den här artikeln:
- vit man sminkar sig svart och går runt på Östermalm för att se hur livet som färgad är
- en man sminkar sig till kvinna för att se hur han bemöts på krogen
- en gående kvinna sätter sig i en rullstol och åker runt för att se om samhället är anpassat 
- en seende sätter på sig bindel för ögonen och går runt på stan en hel dag
- en hörande person sätter på sig hörselkåpor och försöker göra sig förstådd
- en brat klär ut sig till nörd för att se hur hen bemöts i klädbutiker

Nej, allvarligt talat: jag tycker det är skitlöjligt att Aftonbladet tror att det största problemet som tjocka drabbas av är att de inte kan åka bergochdalbanor, när ordförande i Överviktigas riksförbund uttrycker sig såhär (min kursivering):
Trots att samhället inte är anpassat efter kraftiga personer menar Christina Fleetwood att den största diskrimineringen ligger i samhällets syn på överviktiga.
– Man tycker att stora människor ska skylla sig själva. I grunden har alltihop mycket att göra med att vi ­inte blir respekterade som människor.

 Personligen - men jag kan ju ha fel, eftersom jag aldrig haft det här problemet - tror jag att en miljard artiklar om hur man måste gå ner i vikt påverkar samhällets syn på överviktiga mer än hur byglarna på Liseberg är designade.

True story.

5 kommentarer:

hanna sa...

Ba håller med så mycket att jag inte kan hålla med mer. Har inte ens pallat sätta mig in i det här, för jag tycker liksom att det är för jävla självklart att man inte kan åka grejer om man inte får på sig säkerhetsskiten.

Däremot vore det ju awesome med typ provsäten och sånt, i stil med måttstickan, där man kan prova om man kommer få plats så man inte behöver upptäcka det när man väl kommer fram och sätter sig på riktigt.

Jag tycker det är för jävla dumt det där med fatsuiten. Varför inte typ... jag vet inte, fråga en tjock person hur de upplever sin vardag?

Som tjock person så finner jag personligen aftonbladets vikthets jobbigare än att jag eventuellt kanske inte kan åka Balder på Liseberg.

Ell sa...

Hahah, vad skönt att du håller med, så jag inte bara låter som en smal PK-brud som inte fattar vad hon pratar om. :D

Provsäten är faktiskt inte en så dum idé! Då skulle man ju märka om det vore kört iaf, för det är ju inte så lätt för personalen att se på en person om den är för stor eller inte innan de sätter sig (som man ju kan göra med väldigt korta personer, eller väldigt långa).

MEN HANNA, du förstår väl att om en SMAL person säger att tjocka har det jobbigt då måste det ju vara sant. Herregud, man kan ju inte fråga folk det handlar om hur de känner, hur skulle det se ut????

Där har Aftonbladet något att skriva om!

Klara sa...

Jag håller med i mycket du skriver. Det jag stör mig på med just balder är att jag får hur bra plats i sätet som helst, alltså kan min bredhet inte vara ett problem men fick inte på mig bältet. Jag skrev till liseberg och frågade:
A Vilka andra attraktioner man inte kan åka
B är det tyngden eller eller omkretsen på kroppen som avgör (det vore intressant att veta eftersom om det var bälteslängden hade det ju inte varit lika svårt som att göra om som själva attraktionen, hehe)och
C om ni har en mätare som mäter längd, varför inte ha en som mäter bredd också?
Hen svarade "Det är tråkigt att det inte passar alla och vi har ett provsäte vid kanonen och balder." När hen dessutom svarade exakt samma sak när jag frågade igen blev jag galen. Hur svårt är det att ge exakta svar alt ta reda på skiten innan de svarar, man vill ju kanske i förväg veta ifall det är värt att köpa åkband liksom. Och dessutom är det ju de som har hand om attraktionen (som ofta är unga och nya på det)som får ta ev tårar och ilska bara för att Liseberg själva inte kan bemöda sig att informera tydligt.

Och det där med fatsuit, man sminkar sig svart/kvinna. Saknar deras reportrar empati eller? De måste väl kunna fråga en tjock/svart/kvinna hur det känns och tro på det? Helt sjukt.

Alice sa...

Om Liseberg faktiskt gav någon information till folk innan de köpte åkband om att deras kroppsstorlek gör att de inte kan åka specifika grejer så skulle jag hålla med, men när de inte gör det så tycker jag att det är dålig stil av dem att inte betala tillbaka åtminstone en del av hennes åkband. Med längd så finns det ju tydlig info om vad man kan och inte kan åka, så att man kan ta ställning till det innan man betalar.

Håller dock med om att Aftonbladet beter sig hycklande och rätt korkat.

Ell sa...

Klara: Enligt Aftonbladet är det inte vikten som avgör, utan just hur man är formad. Men det är ju skitkonstigt att de inte kan ge några raka svar när man frågar dem, för sååå kul är det ju inte att chansa och köa.

Det är helt knäppt. De kunde gjort exakt samma reportage fast med någon som faktiskt är tjock och så hade det blivit typ tusen gånger vettigare, men icke...


Alice: Det är faktiskt sant, de borde ha någon typ av lapp som säger att det kan bli problem om man är för stor! Däremot kan jag förstå om de inte kan refunda åkband eftersom man som sagt fortfarande kan åka massa annat... fast då är ju typ ett quickpass eller en extra åkkupong eller matkuponger ändå en schysst grej att ge!