onsdag 2 mars 2016

Review: För evigt

För evigt För evigt by Maggie Stiefvater
My rating: 4 of 5 stars

Jag tyckte det här var ett bra slut på serien. Det mesta löste sig på ett sätt som var rimligt och jag gillade var det slutade, och att det var mycket som lämnades öppet om vad som händer i framtiden. De mest pressande problemen löstes, men inte alla.

Översättningen kändes dock lite stressad. En massa småfel som borde hittats i en sista genomläsning, typ som att det stod Canada istället för Kanada, och dialogen kändes oftast direktöversatt och stel.

Så låt oss prata om vargar! Boken slutar med att Stiefvater berättar om hur mycket research hon gjort om vargbeteenden för boken och hur flockdynamik är såå intressant ... och ignorerat helt att vargar inte riktigt lever i flockar. Termen "familjegrupper" är mer korrekt, eftersom det är så vilda vargar lever. En mamma, en pappa, och alla deras barn bor ihop, tills barnen är gamla nog att lämna dem och starta egna familjer. Vargar accepterar sällan andra vargar och gillar inte främlingar.

MEN, flocken som Stiefvater har skrivit om är faktiskt rimligt när man tänker på att de här vargarna inte är en familj. De är en massa främlingar (i stort sett) som tvingats ihop, ungefär som vargar i fångenskap, och det är då man brukar se den där alfa/beta/omega-dynamiken som folk älskar hos vargar. Det är faktiskt helt logiskt att vargarna i de här böckerna skulle uppföra sig mer som vargar i fångenskap än vilda vargar, eftersom de inte är i naturligt formad familjegrupp utan en massa främlingar som tvingats ihop utan att ha någonting att säga till om.

Det stör mig ändå att Stiefvater inte nämner det här alls. Det är kanske korrekt beteende för vargar som inte är familjer, men vanligtvis gör de ju det, så ...

Här är en intressant länk för den som vill slåss om saken (snälla försök inte slåss med mig om saken, jag är väldigt trött och kommer inte orka försvara mig): http://io9.gizmodo.com/why-everything-you-know-about-wolf-packs-is-wrong-502754629


True story.

Inga kommentarer: