torsdag 17 mars 2016

Review: Årstider

Årstider Årstider by Stephen King
My rating: 5 of 5 stars

lol "short stories" är nog inte rätt hylla, för de är inte direkt korta. De är väl det som kallas novellas på engelska, men jag vet inte om vi har ett svenskt ord för det, troligtvis något jag lärde mig i gymnasiet och sen glömde bort.

På engelska heter den Different Seasons, men på svenska spårade de fan helt på årstidstemat och översatte alla titlarna efter en årstid. Det funkar inte alls. The Body heter Höstgärning, trots att den utspelar sig på sommaren och de första två berättelserna (som fått namn efter sommar och vår) utspelar sig över flera år. Det är bara den sista, Vinterverk, som typ passar, men jag gillar det ändå inte. Jag gillade boken dock.

Rita Hayworth and Shawshank Redemption/Vårbedrift En mycket bra berättelse. Jag har aldrig sett filmen så jag kan inte säga om den är lik novellen eller inte, men hur som helst tyckte jag väldigt mycket om den. Slutet var bra, vilket är ovanligt för någonting skrivet av King (säger jag, som älskar det mesta han skriver).

Apt Pupil/Sommardåd Den här är så jävla creepy, coh, OKEJ, det är en King-novell, det är klart den kommer vara creepy, men den är inte det på grund av någonting övernaturligt, den är obehaglig eftersom Todd är den värsta karaktären jag någonsin läst om. ärligt talat, de första 30 sidorna hade kunnat vara en novell bara de, en sjukt läskig sådan. Den obehaliga känslan försvinner lite ju längre den pågår, men jag tyckte fortfarande om den och den var verkligen en klassisk feel bad-berättelse.

The Body/Höstgärning Alltså jag har sett Stand By Me ett par gånger men jag har aldrig riktigt "fattat" den förrän jag läst novellen. Jag vet inte om jag fattar den nu heller, men jag gillar den mer än innan. Allt förutom scenen med iglarna, den är skitäcklig.

The Breathing Method/Vinterverk Den här var inte särskilt bra och sänkte nästan bokens betyg till fyra stjärnor, men det är en så kort novell att jag låter betyget stå kvar. Det är så mycket män i den och det känns lite sexistisk att skriva om en graviditet såhär, så jag gillade den helt enkelt inte. Fast den kanske inte alls handlar om en graviditet, den kanske handlar om en klubb, och i så fall kanske den skulle/borde ha handlat mer om det. Kanske.

View all my reviews

True story.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag tror att det är ungefär:
short story - novell
novella - kortroman
novel - roman

Eller det är så jag använder det, men vet inte om jag någonsin har lärt mig det i skolmiljö eller liksom bara... tyckt att det låtit bra och kört med det. :)

Ell sa...

Ja, jag tror du har rätt! Minns tydligt att jag lärde mig begreppet novella i gymnasiet och jag tror det fanns ordgränser med. 20,000 ord är av någon anledning fäst i mitt minne fast utan någon metadata. Sifferminne är inte helt användbart ibland...