torsdag 11 oktober 2012

Ells NaNoWriMo-tips

Hanna påpekade väldigt fint av att jag är något av en expert på NaNo (inte för att skryta men en gång skrev jag 50,000 ord på två veckor, och slutade på 80,000 ord. OKEJ, jag vill totally skryta om det), och ville att jag skulle dela med mig av tips i kommentarerna till hennes blogg. NÄÄEEE. Jag vill att Hanna ska länka mig mer, så HÄHÄ här kommer ett blogginlägg på temat.

Först kan ni läsa Hannas inlägg med tips så behöver jag inte upprepa de mycket bra förslagen hon hade! Men, i egenskap av expert, vill jag ändå lägga till några (okej, massa):


  • Skriv alltid mer än du behöver. Ja, ibland kan man verkligen bara spruta ur sig de 1667 ord om dagen  som man bör, men försök i alla fall att satsa på 2000 ord varje dag. Efter två dagar med 2000 ord kan du hade en dålig dag och bara skriva 1001 ord, men du kommer ändå inte att ligga efter!
  • Försök att ha minst en 5k day, dvs en dag då du skriver 5000 ord. Inte bara för att man får massa ord skrivna, utan för att det är FANTASTISKT för självförtroendet. ;)
  • Om du är ledig på helgerna, se till att skriva extra mycket då, så att du kan ta det lugnt under vardagarna när livet är stressigare.
  • WORD I MOBILEN. Jag tjatar jättemycket om det här, men det är GRYMT smidigt att kunna skicka sin NaNo till sin mobil och skriva samtidigt som man åker tåg eller har tråkigt på en föreläsning eller jobbet. Om ni inte har Word kanske ni kan skriva lite i mobilen och maila er själva: eller i värsta fall skriva för hand. Hur som helst: utnyttja dötiden!
  • Stäng av wordcountern. Det låter helt galet, men en av anledningarna till att jag klarade 50k på två veckor var för att jag skrev asmycket på min mobil, och där kan jag inte se hur mycket jag skriver. Så jag övertygade hela tiden mig själv om att jag bara skrivit typ 500 ord, för att sedan komma hem och se att det egentligen var 2000-3000 ord! Så stäng av wordcountern i ett par timmar och skriv som vinden!
  • Om du absolut inte kan få ut något, ta en banan eller annan frukt och skär den i tio delar. För varje 100 ord du skriver får du ta en bananbit. Det låter lite töntigt, men små belöningar gör ofta att tiden typ flyger förbi!
  • Det är okej att skrota sin originalstory och börja på en ny. Det gjorde jag förra året, och även om jag fick ta igen väldigt mycket första helgen, så var det värt för min första story blev dödad av Tjärnö (en ö jag besökte i början av November med min klass. Jag började skriva där, men jag insåg på bussen hem att jag varit så miserabel på Tjärnö att det var kört för min story).
  • Om du kommit för långt in i din story att du inte kan börja om, så kan du ändå helt ändra på den om du inser att den är tråkig. Min andra story förra året blev oinspirerad ett tag, men sedan såg jag Mumien-filmerna och blev astaggad på att ha något sådant med, så jag lät helt enkelt mina karaktärer hamna i Mumien-filmen, och detta trots att det utspelade sig i nutid på en gymnaieskola. Skriv alltså vad du känner för, annars kommer man ingenvart.
  • Be om oväntad hjälp! Jag: "Mamma, om du var jagad av ett gäng spökpygméer och kunde använda magi, hur skulle du då slåss mot dem?" Mamma: "Ehh, jaa... jag skulle nog använda Wingardium Leviosa." Du behöver inte ens förklara hela ploten för den oväntade personen, bara en snabb sammanfattning av situationen så kan man få någon helt otippad idé som kanske funkar.
  • Döda någon. Om det är absolut kört med ploten, ha ihjäl någon. Att låta karaktärerna deala med det måste ju kunna bli minst 10k ord till, och är man på 40k kan det vara precis vad man behöver. ;) (Det här tipset snodde jag från ett peptalk för övrigt)
Det var ett så brutalt råd så jag var tvungen att stanna där, höhö.

Ska ni göra NaNo i år? Har ni någon plot än? :D Jag har en idé, men jag behöver verkligen hitta på en bad guy...

True story.

9 kommentarer:

Li sa...

I love iiit! Jag ska självklart skriva i år med, jag och Erik fortsätter med våra deckare XD det här året ska jag skriva om hur de åker till Skottland och han skriver om att de åker på Peace & Love...

hanna sa...

Åh fantastico! Jag har en sjukt seriös plot som jag typ älskar.

Trams sa...

Jag har ingen plan och inga idéer (låter lite som mitt liv i allmänhet. XP). Jag hade helt enkelt tänkt att jag skulle skippa NaNo i år igen, så jag funderade inte ens på det, men nu så ska jag ju faktiskt kunna skriva tror jag. Och jag brukar alltid komma på nånting att skriva, plus att jag redan skrivit bisarrt mycket i år. Så 50k på en månad ska jag väl klara. XD Så fort jag kommit på vad jag ska skriva. ;p

Ell sa...

Li: Men det är så himla roligt att skriva ihop på det där sättet som ni gör. ^^ Är det tredje året nu?

Hanna: Det är asbra! Jag har en väldigt oseriös plot, men jag ser fram emot att skriva på engelska i år iaf. :D

Trams: HAHAHAH, en perfekt metafor för ditt liv. Och 50k är ju ingenting emot de 150k din AU-grej var på, så det där fixar du lätt... och det är väl på tiden? :P

Chriss sa...

Jag börjar misstänka att jag inte kommer ha tid att vara med, faktiskt :/

Men jag tänker att jag ska försöka skriva så mycket som möjligt på min bok till skolan under november istället!

Ell sa...

Chriss: SKANDAL! Du som snart är författare och allting.

Ah, men då kan du ju satsa på 50k ord på den! :P

Rannva sa...

Hur får man Word till mobilen? jag letar och letar och vill så gärna kunna skriva när jag sitter på tåget för att få några hundra ord, men jag hittar bara en massa alfapet-spel! D: Har en Andriod, med finner det lustigt om Word enbart skulle finnas till iPhones ;D

Jag hade först tänkt göra en oseriös 50-shades parodi i en AU MLP-setting, men det har nu blivit att jag ska skriva en bitter fanfic om några av mina OCs. Mest för skoj skull, har aldrig vunnit NaNoWriMo, har dock bara deltagit en gång förr

Klara sa...

Vilka bra tips! Känner mig på riktigt taggad nu och ska göra mitt första år. Men som Rannva sa; Hur hittar man word till mobilen? Hittar inget som ens liknar det... :/

Ell sa...

Word till mobilen heter typ Office eller liknande, för det är hela Officepaketet! Det har kommit förinstallerat på båda mina senaste telefoner, som var Nokiatelefoner med Symbian. Då heter det iaf QuickOffice. Jag är rätt säker på att man kan få det till iaf Android, men man får som sagt söka på Office-paket.

Hoppas ni hittar det, för det är grymt smidigt. :D

Och Rannva: det låter som en kul story, och NaNo handlar ju om att ha kul, så det är perfekt. :D