onsdag 19 september 2012

Infrarött

Just nu pluggar vi... ehh, okej, det är två kurser samtidigt, och den ena heter typ Ekologisk geografi och den andra typ Landskapanalys, GIS och kartografi. Eller nåt åt det hållet. Det involverar en jävla massa kartor i alla fall! Bland annat får vi stirra på "stereobilder", mer känt som 3D-bilder av infraröda flygbilder och dra slutsatser om terrängen. OERHÖRT spännande. Eller ej.

Bildkälla: http://www.geolex.lm.se/
Här har ni en (helt ärligt) ganska dålig flygbild på ett område i Täby. Man ser lite grönt och blått och massa vägar typ.

Bildkälla: http://www.geolex.lm.se/
Här ser ni en infraröd version av samma bild. Man undrar ju varför det måste vara rött? Färgerna är nämligen bytta så att det som är blått i verkligheten är svart (syns inte) på kartan, det som är grönt är blått och det som är infrarött (dvs strålning som vi inte ser i vanliga fall) är röd.

Då undrar ni såklart varför allt det gröna är rött, eftersom jag just sa att grönt = blått i IR-bilden. Vi uppfattar ju (som jag hoppas ni vet) att olika saker har olika färg därför att de reflekterar just det ljuset (och absorberar allt annat). I den här bilden är alltså allt som reflekterar grönt ljus blått istället. MEN växter som fotosyntetiserar reflekterar förutom det gröna ljuset vi ser ASMYCKET infrarött ljus - som vi inte ser i vanliga fall! Det uppfattas däremot av IR-kameran, som då gör t ex barrträd mörkröda, och lövträd ljusröda i bilderna.

Varför gör man då det här? Jo, det utvecklades faktiskt av militären först. Säg att jag bygger en hemlig bas i skogen och målar taket på den grönt så att den smälter in i omgivningen och därför inte syns när man flyger över. Om någon fotar den med en IR-kamera så kommer min bas vara blå (eftersom den reflekterar grönt ljus), medan alla skog runtomkring kommer att synas som röd (eftersom den reflekterar infrarött ljus). Även om jag hugger ner träd och lägger på min bas kommer den att synas, eftersom träden då dör och slutar fotosyntetisera och antar en mycket ljusare färg än den levande skogen. Det gör det helt enkelt väldigt lätt att hitta fiender som gömt sig i skogen.

Coolt, va?

True story.

2 kommentarer:

Chriss sa...

Är det weird att min hjärna bara "Ohhhhhh, det här kan jag använda i en bok någon gång!"? X)

Ell sa...

Nej, det är exakt sånt här man ska använda i en bok någon gång! :P