torsdag 31 maj 2012

Twisted Norge

Ligger och chillar i min systers säng och smular ner den. Haha! Kanske inte helt rekommenderat att trycka i sig ett helt paket Ballerina själv, men vadfan: YOLO!

Imorgon ska jag och min bror åka till Norge över helgen och se Twisted Sister. Jag är inte alls personen som åker iväg på weekendresor (utom till typ Trams), så det ska bli ganska spännande! Förutom bandet är jag mest taggad på hotellfrukost, men eh, det är inget fel med att vara taggad på att äta! Speciellt inte frukost. Jag älskar frukost! I would fucking marry it om jag kunde.

Har för övrigt konstaterat att mitt hår *är* lila. Snyggt lila också, så jag hoppas färgen håller. Jag körde på Schwarzkopf, som jag tycker har överlägset bäst hårfärger, den här gången, så jag hoppas. Det är så jävla segt att färga håret hela tiden.

Folk gillar iaf hårfärgen (utom de som stirrar: FAAAN vad trött jag är på det. Okej, jag fattar, jag har lila hår, folk kanske tittar två gånger, men folk som råstirrar? Det är bara obehagligt. Stop it). "Jag tänker tistel", sa Jonas, och fick medhåll från alla närvarande: "det passar ju perfekt! Taggarna utåt, liksom." Pffft. Jag är en genomtrevlig person, fattar inte vad de pratar om.

Det är gratis wi-fi på hotellet iaf, så jag lär väl blogga i Norge också! Tills dess: rock on!

True story.

måndag 28 maj 2012

Just nu lever mitt hår enligt The Red Queen Hypothesis

Jag färgade håret igår.

Kan fortfarande inte avgöra om det är rött eller lila.

Det här börjar bli ett problem...

True story.

söndag 27 maj 2012

Euphoria


För att citera Björn Ranelid:

HERRRRRRRRRRRREGUD!!

True story.

lördag 26 maj 2012

En otränad cirkel

Alltså att träna är så fruktansvärt tråkigt nu.

Varför?

För att jag är så otroligt otränad.

Alltså borde jag träna så att jag får bra kondition igen.

Men det vill jag inte.

För det är tråkigt att träna.

För att jag är så otroligt otränad.

Det är en sådan där ond cirkel som jag måste bryta.

När jag orkar...
Idé stulen från: http://madeforeeachother.blogg.se/
True story.

fredag 25 maj 2012

Som det ska vara

Rödbrända axlar?

Kastat kottar på folk?

Allmänt slut?

Hela skogen i håret och skorna?

Definitiva tecken på en lyckad dagsexkursion!

True story.

onsdag 23 maj 2012

Bilder från Tovetorp

Första dagen lånade vi en båt.
Joachim hade aldrig rott förut. Det märktes...
Jag skulle kalla min stil "biogeochic".
Joachim illustrerar hur sexigt vadarstövlar är.
Matilda posar glatt i sina vadarstövlar.
Bara för att jag är snygg.
Slut på Erikas bilder! Resten har nog en hel del redan sett på Twitter...

Såhär fint är det vid Torpesta Kvarn där vi jobbade.
Exkursionslogik: "Åh, en tunnel! Den måste jag gå igenom!"
Öster Malma ligger på andra sidan sjön. Matilda ska bo där när hon gift sig rikt.
På promenad vid "Jurassic Park-stängslet". Det visade sig bo typ mufflonfår där.
(Bengt och Tommy, de homosexuella mufflonfåren, blev ett annat återkommande skämt under veckan...)
Vi hittade en död groda och tyckte det var asbra att sätta fast den där.
"Mina idioter" som jag lovingly kallar dem leker i en sandlåda.
Min dator var för liten för att alla skulle se, så vi använde en projektor...
Tårta i glas. Asgod tårta var det.
Eugene in progress. Här hade han ett ansikte av en fotboll, men det tog vi bort.
Mathilde, Matilda och Eugene.
Erika när vi är ute och ror. Så jävla fint var det!
Dovhjort!! De är så tama så de kommer fram och vill bli klappade. Jag vill ha en!
Och det var väl det! En mycket trevlig exkursion, måste jag säga.

True story.

Den senaste veckan har lärt mig mycket om vetenskapliga slutsatser

Paus under "viktig" kurs om bostadsrättföreningar (jag är numera suppleant i styrelsen i min förening nämligen). Läser tweets som får mig att inse varför jag alltid hatat när folk säger "kärlek börjar alltid med bråk", drar slutsatsen att killar som bråkar gillar en, och vägrar göra något.

Det är för att det är så jävla OVETENSKAPLIGT!

Låt oss säga att vår hypotes är "kärlek börjar alltid med bråk". Våra frågeställningar är då något i stil med om det här gäller all kärlek, och om det möjligen är så att alla bråk leder till kärlek?

För att undersöka detta skulle vi prata med massa par förstås, och se hur det var i början av deras förhållande. Referenslitteratur skulle vara diverse romcoms. Fältstudier skulle göras genom att följa personer som just träffats och se vad som händer mellan dem.

Låt oss säga att vi till sist kommer fram till att jo, det finns en trestjärnig signifikans i skillnaden mellan relationer som börjat med "bråk" och de som inte gjort det i huruvida de blev ihop eller ej. Bråk ger passion! Vi ser tydligt att lite smågnabb gör att relationen blir lite roligare.

Vi har konstaterat: "kärlek börjar alltid med bråk".

Vi fortsätter med våra stastiska undersökningar. Vi testar att plotta bråk mot kärleksrelationer och hatrelationer istället. Kan det vara så att ALLA som bråkar faktiskt blir kära i varandra?

Chockerande uppgifter: det blir de inte. Många kärleksrelationer bygger på att man smågnabbas lite i början, men det verkar som att de som bråkar bara i 30% av fallen blir kära. De övriga 70% blir bara arga på varandra (fiktiv statistik, obviously).

Alltså, om dina stastiska fakta säger att kärlek alltid börjar med bråk betyder det inte att man kan säga tvärtom: bråk leder alltid till kärlek. Mig veterligen har folk som säger "kärlek börjar alltid med bråk" och tycker det är gulligt när någon fittig tonårspojke bråkar med en gjort några sådana studier, men även UTAN det kan jag konstatera att deras påstående är vetenskapligt grundlöst.

Så, sammanfattningsvis till alla vuxna/medmänniskor som någonsin vägrat ta tag i ett problem för att bråkstaken bara gillar sitt offer: FUCK OFF. Dina slutsatser makes no sense ur ett rent vetenskapligt perspektiv, så ta tag i problemet på riktigt istället.

True story.

tisdag 22 maj 2012

Eugene är död, länge leve Eugene

Vi försökte ställa upp Eugene utanför vår assistents fönster, men på grund av diverse orsaker märkte hon oss när vi var där och smög klockan två på natten. Vi fick helt enkelt vänta en timme till innan Joachim smög ut och ställde upp honom utanför dörren, för att vara säkra på att hon somnat.

Vilket ledde till att vi sov ungefär fyra timmar inatt. Är med en andra ord aspigg! Imorgon tänkte jag posta ett inlägg med massa bilder från veckan, för det vet jag att ni alla känner att ni behöver. Just nu är jag mest förvirrad över att veckan gått så fort: det känns som typ två dagar, så det är lite konstigt när man inser att i den riktiga världen har det gått en vecka. Bara att kolla på häggen som slagit ut helt plötsligt. Man kan inte ens spionera på mina grannar längre!

Man tänker ju att vi borde få ledigt ett tag nu (vi jobbade ju för fan över hela långhelgen!), men icke då. På fredag ska vi på exkursion till "skogen", och ska vara vid universitetet åtta på morgonen, och inte en minut senare. Livet som biogeo. ;)

Dessutom är det bara två veckor till nästa exkursion, och innan dess ska jag dessutom hinna med en tripp till Norge för att se Twisted Sister. Vilket hetsigt liv man lever!

True story.

Fan då!

"Jag älskar att ni anstränger er så mycket för att tejpa flodhästar på någons fönster!"
- Anneli beskriver vår natt

Resten av vårt asbra prank gick dock åt helvete. Sorgligt, men sant!

True story.

måndag 21 maj 2012

Dagens fakta

Radhusbiff är slang för blodpudding.

True story.

Det spårar


Gummistövlar, vandringskängor och converse är vår grej.

Igår morse vaknade vi och insåg att någon lustig människa knytit ihop allas skor. Bittert, för några av oss, eftersom vi insåg att vi borde ha kunnat komma på det själva (Jag: "Men det var jag som gjorde det." Simon: "Näe, du är inte smart nog för att komma på nåt sant." BAAH!). Eftersom vi velat vara lite busigare än vanligt i år började vi planera hur vi skulle göra ett mer episkt prank än så.

Har jag berättat om Gunilla? Det är en tjej i min grupp vars kännetecken är att hon har hängpattar, är otrevlig och alltid gråter. Hon har inte synts till sen vi kom hit, eventuellt för att hon inte finns. Från början var tanken att lura i vår assistent att hon faktiskt fanns, men var lite utmobbad och mest gömde sig på rummet. Sedan dess har hon blivit lite av ett internskämt, och det är allmänt accepterat att Gunilla är den där utmobbade personen i klassen som ingen egentligen gillar.

Igår lämnade Chanette sin mobil obevakad, så vi passade på att SMSa Sofia (som delar rum med C och Erika) från den: "Hjälp! Gunilla har mig! Rädda mig innan det är försent! Ta med kexchoklad!". Sedan fick vi en av de som läser kursen fristående att SMSa Sofia: "Ta med kexchoklad om du vill se din kompis. P.S. Det var jag som släppte ut hjortarna. //Gunilla". Vi trodde att Chanette var med Sofia när det här skedde: men icke. Sofia took precautions och låste dörren till rummet så Chanette inte kom in. Success!

Vi tog även cp-bilder med Chanettes kamera, typ på öron och fötter, och på Joachims armhåla som vi fyndigt tog en närbild på så att det såg ut som en rumpa. Jag tänker inte gå in på exakt hur vi förbättrade det, men det innefattade choklad, och Chanette väl dyker upp igen har Joachim armbågen full av choklad: eftersom vi inte vill avslöja något lägger han casually sin andra hand över armbågen, medan vi andra dör av skratt. Chanette anade dock ingenting eftersom skrattattacker är rätt normalt här. SUCCESS.

Fast ingenting av det här var egentligen bättre än att knyta ihop skorna: och vi började alla känna av vår heder stod på spel. Efter mycket brainstormande kom vi dock äntligen fram till det: vi skulle bygga en man. Ett par vadarbyxor och någon jacka borde fan kunna bli läskigt nog, och så ställer man bara upp den i korridoren för att skrämma folk. Sjuuukt kul.

Så när alla gått och lagt sig - vilket fan tog ett tag - smög vi ner i källaren för att bygga. Bara att ta sig dit var svårt nog för korridoren var full av folk som borstade tänderna, men efter att ha gömt oss på en toalett tills kusten var klar kunde vi ta oss hela vägen. Där satte vi igång att bygga.

Resultatet?

Alla är överens om att han liknar Jesper. Antagligen pga jackan.
Rätt creepy ändå. Vi tänkte att framför allt om man gick upp mitt i natten skulle man bli livrädd, men av vad jag fått veta under morgonen verkar det inte som att det hänt. Folk som såg den på morgonen verkar ha blivit lite småchockade, eller bara antagit att det stod någon där och inte reflekterat över det förrän de gick förbi andra gången. Folk var imponerande, men det var liksom inte bra nog för oss.

Så vi (eller ja, Joachim) flyttade honom. 

Han heter för övrigt Eugene.
Allvarligt: när jag kom upp i korridoren och insåg att han inte stod kvar så förstod jag på en gång vart Joachim hade flyttat honom. Great minds think alike, och så hade vi pratat om det tidigare. Det spelade ingen roll: att öppna dörren till en släckt toalett och se honom stå där inne (för han är fan lång!) var skitläskigt.

Det tyckte de som oförberett öppnade dörren också. Jag vet åtminstone tre personer som blivit livrädda för honom, men det är säkert fler som inte erkänt än. Med andra ord: SUCCESS för tredje gången.

Vad som händer med Eugene i slutändan vet vi inte ännu, men vi har en hel del bra idéer. Ett bus vi har planerat är att smyga ut till vår assistents stuga och tejpa upp bilder på flodhästar över hela hennes fönster, för att bevisa att det visst finns flodhästar här. Det är harmlöst, men erkänn att ni skulle garva om ni drog upp rullgardinen på morgonen och möttes av ett gäng fult ritade flodhästar?

Och prank där alla garvar är väl ändå de bästa?

True story.

söndag 20 maj 2012

Only at Tovetorp

Varför sitter jag ensam i ett tomt klassrum och äter tårta i ett glas?

Det började med att vi planerade bus för hela veckan i tisdags. Vi öppnade starkt med att sno - eehh, jag menar: låna - en båt så fort vi kom hit. Vi gillade tanken på ett bus om dagen, så vi satte igång att planera. Sara befann sig just då i vårt grupprum - sagda klassrum - och påpekade att hon fyllde år på söndag (alltså, idag). Så vi skrev upp "Bus Sara" utan att specifiera det.

Bus Sara utvecklades till köpa och baka tårta till Sara. Väldigt hemlighetsfullt bad vi (okej, Sofia och Chanette) kökspersonalen om att få låna köket och bakade tårtan. Assistenterna sa till alla att klockan tjugo i åtta skulle det vara informationsmöte i matsalen, men när vi som bäst satt och väntade började alla istället sjunga "Ja, må hon leva". Väldigt nice. :D Förutom några, som var besvikna över att de inte fick någon information...

Matilda har tjatat i flera dagar om att spela kubb, vilket vi gjorde efter tårtan. Problemet är att sedan igår har bokstavligt talat 200 miljarder myggor gått och kläckts, så vi orkade bara oss igenom ett spel (jag var med i det vinnande laget dock, whoop!), innan vi bestämde oss för att gå in och se på Captain America istället (återigen, Matilda som tjatar).

Det i sin tur blev ett långt experiment då jag lyckades koppla min laptop till en projektor och ett högtalarsystem, ladda ner VLC och starta upp filmen med undertext... vilket slutade med att köra VLC på helskärm blev för mycket för min stackars laptop. Medan vi omorganiserade oss gick Anneli ut för att hämta tårta (i glas, för tallrikarna var slut), och kunde därför inte svara när hennes mobil ringde en minut senare.

Joachim tog det istället, och det visade sig att det var Mathilde som ringde för att berätta att dovhjortarna rymt. Återigen, inte en metafor: de tolv dovhjortarna som bor i en inhägnad här hade på något vänster rymt och vi fick ge oss på att samla in dem.

Det var lyckligtvis inte omöjligt. Jag sprang mest runt i buskarna och letade efter stället de flytt genom (och hittade inget), medan de andra fick leta upp och leda hem hjortarna. De är så jävla söta! Hjortarna alltså, inte de andra. En mycket spännande jakt blev det i alla fall, "man kände sig lite som en cowboy!" som Anneli sa.

Jag och Matilda gick tillbaka till huset medan de andra fortfarande var ute och jagade hjortar: hon gick till vårt rum, och jag satte mig i klassrummet för att äta min tårta. Och på den vägen är det...

Dagens fakta: flodhäst heter Hippopotamus amphibius (det här vet jag eftersom dagens andra bus var att helt random i första utkastet i vår rapport nämna något om alla flodhästar vi hittade i vår bäck, och eftersom alla djur ska ha sina latinska namn i parentes tillsammans med vanliga namnet kollade vi upp det).

Dagens bästa bus: trots allt det här vinner personen som knöt ihop allas skor imorse. Speciellt som ingen är helt hundra på vem som faktiskt låg bakom det (jag har tagit på mig ansvaret för det ett antal gånger, men av någon jävla anledning tror ingen på mig - vadfan!?).

True story.

lördag 19 maj 2012

Dansband är det yttersta beviset på att det inte finns en gud


Scrolla ner och lyssna på dansbandsversionen av Euphoria. I dare you, motherfucker, I double-dare you!

Dagens fakta: statistik är fan ett jävla helvete (jag insåg just varför jag säger Unova till ANOVA-test: det är ju regionen som det senaste pokémonspelet utspelar sig i. HAHAHHAA. Nerd for life).

True story.

fredag 18 maj 2012

"Sluta rita solkors, herr Hitler!"

Det finns en XKCD-serie för allt.
- Han ritade asdåligt. Han satt ju bara och ritade sina kors överallt.
- De bara "sluta rita solkors, herr Hitler! Det var inte det som var uppgiften, du ska hitta på nåt nytt."
- Jaa, men det var ju så det gick till. De bara "hitta på nåt nytt", och så tänkte Hitler "men om jag vänder på det..."
- Såklart!
- Det här med att han inte kom in på konstfack var egentligen inte sant, andra världskriget var liksom hans examensarbete.

Och det här är från personerna som igår spelade "Sjöpung och president" för att vara politiskt (och ekologiskt?) korrekta.

Dagens fakta: på botten av en ström - ca 0,5 till 1 mm från stenarna - gör ytspänningarna så att vattnet nästan står stilla, oavsett hastighet ovanför. Det gör att många små djur kan sitta fast där utan att flyta bort.

True story.

torsdag 17 maj 2012

Eftersom vi inte har femman missade jag Fråga Olle-dokumentären ikväll

Dagens fakta: ta reda på vad porrstjärnan Lisa Sparxxx har världsrekord i. Den ryska horan Olga ligger i lä, så att säga...

True story.

onsdag 16 maj 2012

"Pratar ni om Hulken nu igen?"

Ungefär här insåg Hulken att hennes vadarstövlar läckte.
Egentligen skulle jag lägga ut en bild där vi såg lite seriösa ut, men det ville inte min mailgrej, sååå det blev en bild på Hulken (aka Matilda) och Captain America (aka Joachim) när de vandrar omkring i en sjö (som jag tror heter Likstammen: sexigt namn) i vadarstövlar. Saker man gör i naturen! (Övriga Avengers är jag = Iron Man, Erika =Thor, Anneli = Agent Coulson, och vår handledare = Nick Fury. Ifall ni undrade...)

Vi kom hit till Tovetorp igår, men det känns som mycket längre sen. Vi har spenderat typ båda dagarna med att hänga vid Torpesta kvarn där vi ska göra vårt arbete. Kvarnen har bland annat varit med i Rasmus på luffen och Alla vi barn i Bullerbyn, så det är ballt.

Igår mätte vi hur lång den var (typ exakt 360 meter), och idag har vi hoppat runt och kollat strömhastighet och biodiversitet på 11 mätpunkter i bäcken. I princip innebär det här att vi hoppar runt i bäcken och plaskar, så det känns typ som att vara på dagis igen. Men det är ju så det ska vara på exkursioner!

Idag gav vi oss ut på Will Ferrell-jakt igen: den här gången beväpnad med en faktisk adress - så vi hittade dit! Asballt. Har alltså backat in på Will Ferrells uppfart! Hoho. Sign, Svenska kändisresor.

Nu sitter vi mest och snackar skit. Några gick på bäversafari (bäver =/= vagina), men vi andra sitter och hänger. Utom några mesar som gått och lagt sig...

Dagens fakta (hallå, det är ju exkursion!): för typ femtio år sedan försökte man para människor och schimpanser och skapa humanzees. Det lyckades inte (ehhh, näe, det här är inte relevant för våra undersökningar, det är bara något jag just lärde mig).

True story.

söndag 13 maj 2012

Dag 30 – Din absoluta favoritbok i hela världen

Hehe. Nu räknas inte Harry Potter - för det är en serie - eller LotR - för det är också en serie - utan det här blir min absoluta favoritbok i hela världen som är fristående. Och lyckligtvis är det inte särskilt svårt att välja.

Bildkälla: http://3.bp.blogspot.com/
Jag har läst Amerikanska gudar tre gånger... eller ja, nästan. Jag är snart klar med tredje gången, fast då är det första på engelska. Så jag ligger ju inte i närheten av hur många gånger jag läst vissa andra böcker (LotR, HP, Prinsessas dagbok, Bridget Jones...), men det är nog ändå min favoritbok.

Den handlar om, well, Amerikanska gudar. Och USAs brist på egen mytologi, eftersom alla kom dit för typ 200 år sen och bara "lalalalalalalalaala". Jag är rätt trött, så jag ber om ursäkt för att min beskrivning inte är så bra. Alla tog i alla fall med sig sina gamla gudar, men glömde ganska snart bort dem för de man behöver väl inte sånt? Att bli bortglömd är detsamma som att dö för en gud, så boken handlar om hur de gamla gudarna - ledda av Oden - försöker starta krig mot de nya gudarna - TVn, motorvägarna, internet - för att visa vem som är the shit. Dessutom är den en roadtrip genom USA via huvudpersonen Shadow.

Jag lånade ut den till Erika i somras, och när hon läst klart den sa hon bara att den var "bra, fast konstig", vilket nog är den bästa beskrivningen man kan ge. Jag älskar den i alla fall, och tycker lätt att det är Neil Gaimans bästa (vilket de flesta väl är överens om säger en hel del).

True story.

P.S. Det finns en "uppföljare" också: Anansi Boys, som jag har hört som ljudbok två gånger. Jag rekommenderar den starkt i ljudboksform. D.S.

Dag 29 – En bok som alla hatade utom du

Alltså nej, jag har tänkt i flera dagar nu och jag kommer verkligen inte på ett svar på det. Tyvärr.

Det finns massa böcker jag tyckte var ok, som andra tyckte var sådär, eller böcker jag tyckte var asbra, som någon hatade, men många gillade. Men ingen som alla hatade utom jag. Min smak är visst för mainstream för det.

True story.

lördag 12 maj 2012

S.H.I.E.L.D

Jag har fått i uppdrag av SHIELD att använda mina skills som marknadsundersökare till att ta reda på hur SHIELD kan förbättra sin service och sitt fortsatta arbete.

Så ni får jättegärna svara på deras frågor om superhjälteteam. Det tar bara några minuter, och om ni gör det slipper Nick Fury skrika på mig för att han inte får några resultat.


Tack på förhand!

Completely true story.

torsdag 10 maj 2012

Dag 28 – Favorittitel

Det finns två titlar jag gillar jättemycket, i alla fall som jag kommer på nu.

Bildkälla: https://lh3.googleusercontent.com/
Det är helt enkelt en klockren titel. Man ser och den liksom "aha, ja, det där känner jag igen", och sen undrar man varför huvudpersonen känner så och bara måste läsa boken. Som dessutom är riktigt bra, så jag gillar den inte enbart på grund av titeln. :P

Bildkälla: http://2.bp.blogspot.com/
Jag har inte läst den här boken, så jag har ingen aning om huruvida den är bra eller inte. Den handlade inte riktigt om det jag trodde när jag först hörde titeln får jag väl säga, men jag börjar bli mer och mer taggad på att läsa den. Jag vet inte, det är någonting med titeln som jag tycker är helt underbart i alla fall. :D

True story.

onsdag 9 maj 2012

Dag 27 – Den mest överraskande twisten eller slutet

Åh, men den är ju enkel.

NÄR SNAPE DÖDADE DUMBLEDORE.

Alltså jag hör ju till dem som genast började intala mig själv att Snape såklart inte var ond bara pga det utan att han säkert hade någon anledning till det, men jag var ändå helt sjukt förvånad när det hände. :P

True story.

tisdag 8 maj 2012

Dag 26 – En bok som ändrade din åsikt om någonting

Två böcker:

Bildkälla: http://axon.blogg.se/
Bildkälla: http://www.vattumannen.se
Jag har läst de här ett par gånger, och varenda gång slutar jag käka snabbmat efteråt. Jag har helt slutat äta på både McDonalds och Burger King numera, och äter mest på Max, Taco Bar eller Macho (och självklart Subway) om jag måste äta något snabbt. Jag har taggat ner betydligt på läskdrickandet också (förutom de senaste veckorna: fan vad mycket läsk jag druckit se senaste veckorna) efter att Morgan Spurlock skrev att han bara dricker det typ varannan månad. På Max brukar jag välja mjölk att dricka, annars blir det vatten. Pommes frites käkar jag inte heller när jag äter på Max, utan jag tog alltid potatisgratängen (men nu är den borta, så nu blir det typ bönsallad. TRÅKIGT).

Så, ja, de böckerna har verkligen fått mig att bli anti snabbmat, även om jag måste läsa om dem ibland för att påminna mig själv om det...

True story.

Dag 25 – Den karaktär som du känner bäst igen dig i

Alltså jag vet inte?

Jag känner igen mig i olika karaktärer hela tiden beroende på vad de gör och vad jag gör, och jag kan liksom inte komma på att jag någonsin känt att jag är exakt som någon. Eller så har jag det och förträngt det.

Så jag passar faktiskt. Jag kan inte komma på någon karaktär som är som jag. Ni kan få berätta vem jag är lik istället.

True story.

söndag 6 maj 2012

Dag 24 – En bok som du önskar att fler hade läst

Nu ska jag vara tråkig och ge er ett jättekort svar:

JURASSIC PARK.

För helvete. Så jävla trött på att ingen läst den förutom jag.

True story.

lördag 5 maj 2012

Dag 23 – En bok du inte läst men länge velat läsa

Alltså ni anar inte hur mycket böcker jag har hemma som jag inte läst. Det ligger en hög vid min säng, och den inkluderar allt från Björn Ranelid till Damernas detektivbyrå till Michael Crichton. Det är dessutom inte ens alla böcker jag har som inte läst, utan bara dem som jag tycker att jag ska försöka ta mig igenom i år. Det är ju för fan omöjligt att läsa allt man vill!

Bildkälla: http://kristinstenberg.files.wordpress.com/
Får jag bara välja en tar jag nog den här dock (som inte ligger i högen, för den är så snygg att den står i min specbokhylla). Jag har visserligen börjat på den här, men jag kom inte särskilt långt. Den är så stor och otymplig att det inte riktigt passar sig att släpa runt på den: och jag läser ju mest när jag åker kommunalt.

Å andra sidan har jag ägt den i så många år nu att det börjar fan bli på tiden att man läser den. Suck...

True story.

Dag 22 – Favoritbok som du har hemma i bokhyllan

Nu blire ytligt! Min favoritbok är helt enkelt den snyggaste boken jag har, vilket råkar vara en version av LotR som är fullproppad med Alan Lee-illustrationer. Framsidan ser ut såhär:

Bildkälla: http://www.dana-mad.ru/
Det bästa är att jag köpte den för typ 40 kronor på en bokrea någon gång, vilket iofs är det enda sättet att motivera att köpa mer versioner av LotR, för i min familj äger vi redan för många exemplar. Det har jag nog nämnt förr.

Iaf, det är min favoritbok i min bokhylla! Sen har jag förstås massa andra snygga också.

True story.

torsdag 3 maj 2012

Dag 21 – Favoritbok från din barndom

Jag tänker inte skriva om en bok här, utan en serie. Jag tror inte riktigt jag kan välja en av böckerna i den som är bäst, fast jag har för mig att jag hade en favorit som liten. Om jag minns rätt var det den här...

Bildkälla: http://image.bokus.com
Internetdetektiverna handlar om sex olika huvudpersoner. Josh och Tamsyn, som bor i England, har just fått koppla upp sig på internet för första gången via skolan. Josh är mer taggad på det än vad Tamsyn är, men hon är en schysst kompis och testar det där med nätet för Joshs skull. Av en slump får Rob - som också bor i England - tag på Tamsyns e-post, och börjar maila henne. Hon uppfattar honom som ganska dryg (det är han), och tar sin chans att jävlas med honom när han av misstag ger ut e-postadressen till tre andra internetkompisar han har: Mitch (från USA), Lauren (från Kanada) och Tom (från Australien).

Plötsligt får Tamsyn ett mail från Rob där det står - aningen kryptiskt - "Tamsyn, hämta hjälp :(( ¬:-D :-V I-)". Tamsyn tar det inte på allvar tills hon får reda på att ¬ betyder inte, och kommer fram till att smileysarna betyder "Mycket ledsen, inget skämt, kalla på polis". Hon mailar Mitch, Lauren och Tom igen och frågar vad de vet om Rob, eftersom han uppenbarligen har något problem. Josh och Tamsyn inser till sist att Rob mailade dem eftersom han bor inte alls långt ifrån dem, och lyckas snoka reda på hans hemadress.

De sticker dit, och lyckas faktiskt rädda dagen. Det visar att Rob sitter i rullstol pga en olycka några år tidigare, och att hans föräldrar därför är väldigt överbeskyddande och inte låter honom gå i vanlig skola. Hans privatlärare har dock visat sig vara mindre lojal, då hon släppt in en före detta anställd från Robs föräldrars företag för att leta reda på en mycket viktig diskett. Efter att ha hanterat situationen så bra bestämmer sig Robs föräldrar för att han faktiskt kan få gå i skolan, faktiskt samma skola som Josh och Tamsyn går i. Så de blir kompisar, och fortsätter hålla kontakten med de andra tre, eftersom de faktiskt hjälpte till. Riktiga detektiver alltså - över internet!

De övriga sju böckerna fortsätter de att lösa brott på olika ställen i världen (fast ja, alltid så att någon av våra huvudpersoner kan undersöka saken). Jag gillade nog femte boken bäst, dels för att Lauren och hennes awesome mormor fick vara med och göra saker, och dels för att den hade en fett häftig handling där någon mystiskt person skickar hotfull e-post (see what they did there?) och säger att han ska spränga en nöjespark i luften.

När jag läste de här böckerna var min största dröm typ att lära känna folk online, så jag tycker det är ascoolt att jag faktiskt har lyckats göra det. Även om vi, ni vet, aldrig löst några brott ihop. För några år sedan skrev jag faktiskt ett fan-mail till Michael Coleman, som skrivit dem, och fick ett svar typ ett år senare. Det var fett awesome.

Jag tror faktiskt jag ska läsa om dem när jag är klar med En prinsessas dagbok-serien. De är ju fett korta (typ 150 sidor vardera), men fulla med nostalgi. :D

True story.

onsdag 2 maj 2012

Dag 20 – Favoritbok: romantisk

Alltså jag vet inte riktigt om man ska tolka det här som romantiska böcker eller böcker från romantiken. Inte för att det spelar någon roll, eftersom jag inte gillar någon av dem. Typ... Eat pray love då eller? Är det en romantisk bok?

Efter att ha konsulterat Wikipedia har jag kommit fram till att det finns en bok jag gillar som borde anses tillhöra romantiken, så jag väljer helt enkelt den idag, och om jag råkar ha tänkt fel så fuck you.

Bildkälla: http://ia600804.us.archive.org/
Jag tänker liksom anta att de flesta vet på ett ungefär vad De tre musketörerna handlar om (och om ni inte gör det kan ni ju ta och se någon av filmerna, gärna The Three Musketeers och The Four Musketeers från 1974, eftersom de följer boken väldigt bra, eller - and this is just a suggestion - faktiskt läsa den), eftersom det ändå är en jävligt känd bok som filmatiserats ett antal gånger (med mer eller mindre lyckade resultat). Och som, självklart, finns att se som awesome rockmusikal på Stockholm statsteater i typ ett halvår till.

Jag gillar boken av massa anledningar. Det finns stycken i den som jag tycker är helt underbart skrivna (jag skulle citera något om inte Trams lånat min bok), samtidigt som jag tycker att handlingen är fett spännande, och att hela grejen är so over the top. Det är därför den gör sig så bra som film, I guess. Man drar på sig en mantel och lite andra kläder och plötsligt kan ingen känna igen en längre: sånt som aldrig skulle fungera i verkligheten, men det gör det i den här versionen av verkligheten.

Plus att musketörerna är ändå så jävla nice som karaktärer. En av mina favoritdelar är när de behöver få tag på pengar till nya rustningar eller vad det är, och Athos lägger sig i sin säng och säger att han minsann inte tänker resa sig därifrån förrän problemet är löst - och det kommer att lösas, det är han säker på. De andra ger sig ut och lyckas på olika sätt få tag på pengar, som de såklart delar mellan sig, och Athos säger att var det inte precis vad han förutsa? Sjukt dryg, men det är helt underbart.

True story.

tisdag 1 maj 2012

Dag 19 – Favoritbok som blev film

När jag var liten tyckte jag det verkade som att alla böcker jag gillade blev filmer, men jag vet inte om det riktigt är så längre. Vilket är weird, för de senaste åren har filmerna som spelat in mest pengar alla varit baserade på någonting, så chanserna för det borde ju ökat. Men åhh. Det här är problemet när man gillar Harry Potter och Sagan om ringen - jag har elva fucking filmer att välja mellan. Vad fan liksom? Dessutom så försöker jag undvika att repetera mig i den här utmaningen, så jag kan ju fan inte svara HP och LotR hela tiden.

Bildkälla: http://images.wikia.com/
Jag tänker inte ens låtsas som att jag tog den här bilden av
någon annan anledning än att Mark Strong är snygg.
Bildkälla: http://verkligenstefan.files.wordpress.com/
Så jävla snygg bok!!
Men en bok som jag läste flera år innan den blev film, och som jag dessutom älskade är ju Stjärnstoft, eller Stardust som den heter på engelska. Skriven av ingen annan än Neil Gaiman (fast min favoritbok av honom är ju American Gods, men mer om den senare i utmaningen!). Jag har till och med en bild på mig från första gången jag läste den boken, vilket ni såklart vill se:

Jag och ett av mina kusinbarn för jävla massa år sen.
OKEJ, det var inte jätterelevant, förutom att vi var på någon släktmiddag eller vad det kan ha varit, och jag spenderade nog i stort sett hela tiden med att ligga och läsa istället för att vara social och umgås. Jag märkte inte ens när mamma tog de här bilderna på mig och det farliga barnet (IDK, bilderna heter typ "farligt barn tittar på när jag läser"), så inne var jag i boken.

Filmen såg jag en massa år senare på någon Fefoträff tillsammans med Li och Dreaner (vill jag minnas), och jag tyckte den var asbra också. Det tycker jag fortfarande faktiskt, det är en väldigt bra filmatisering, trots att den inte är helt trogen källmaterialet.

Stardust handlar alltså om Tristran (i filmen heter han Tristan, vilket är den sämsta ändringen) som  bor nära något som kallas muren, vilket helt enkelt är en mur, som man inte får passera - förutom en dag om året när det är en marknad där. Då kan folket på andra sidan muren komma och umgås med de på rätt sida av muren, aka England (jag ber hemskt mycket om ursäkt om jag blandar ihop bok och film nu, men jag försöker hålla mig till boken). Tristran råkar vara en produkt av en kort kärleksaffär mellan en kvinna från andra sidan muren, och sin pappa, som han bor hos, men det vet han inte (tror jag).

Tristran lovar en kväll att han ska hämta hem en stjärna åt en tjej som heter Victoria. Stjärnan föll på andra sidan muren, så Tristran ger sig av dit - och släpps förbi av vakten. Samtidigt släpps fyra prinsar iväg för att hitta en ädelsten som kungen kastade iväg innan han dog, eftersom den som hittar den först blir kung (normalt sett brukar det bara finnas en prins kvar vid kungens död, men icke den här gången).

Tristran hittar iaf stjärnan, som visar sig vara någonting helt annat än han först trott, och sedan gäller det bara att hinna hem igen innan nästa marknad.

Oj, vad spännande det där lät då. Boken är iaf helt underbar därför att det är typ en klassisk saga, med massa awesome ordlekar i slutet. Filmen är bra eftersom det plötsligt har blivit mer av en episk fantasyberättelse, med onda häxor, kidnappade kungligheter, och pirater - allt som en bra film ska ha (okej, det kanske saknades några explosioner, men annars så!), dock utan de enligt mig awesome ordlekarna i slutet.

Sååå, nu har jag svamlat på nog för idag.

True story.